Samling inför fortsatt kamp
KVARSEBOBesvikelsen var stor i Kvarsebo efter gårdagens beslut i barn- och ungdomsnämnden. Skolorna i Simonstorp och Kvarsebo ska bort. Men upprörda föräldrar och ortsbor samlar sig ännu en gång för att kämpa.- Vi är oerhört besvikna på att vi inte får ett nådeår men än har vi inte gett upp vi kommer att överklaga beslutet. Skolan har funnits här sedan 1840 och än ska de inte ta den ifrån oss, säger Peter Harrison, förälder och engagerad i kampen för att behålla skolorna.
Göran Bjarnegård och Marguerite Gideland är besvikna på kommunen och politikerna. Monica Robach (till höger) från kommunen var i Kvarsebo i går för att titta på lokaler till förskolan. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Stämningen är enormt deppig här, vi känner oss totalt överkörda. Vi hoppades på ett nådeår men nu ser det ut som om våra barn måste åka buss till skola i Krokek i ett år innan vi kan starta friskolan, säger Marguerite Gideland, förälder och aktiv i kampen för skolorna.
<b>Inte gett upp</b>
Men föräldrar och bybor har inte gett upp. Man tar bara ett andetag och inväntar domen för att då på nytt ta upp kampen och överklaga beslutet. Främst vill man behålla skolan inom kommunen men går inte det är man fast besluten att öppna en friskola. Intresse för en friskola i Kvarsebo finns det även i Krokek och utanför gränsen till Södermanland. Men till en början kommer de i Kvarsebo att fortsätta kämpa för ett nådeår.
- Nu har vi vänt oss till jurister och en nationalekonom i Linköping som opartiskt ska räkna ut konsekvenser och granska hur mycket kommunen tjänar på detta, säger Peter Harrison och är starkt skeptisk till att kommunen tjänar något på att stänga skolorna i Kvarsebo och Simonstorp.
Idag är stämningen deppig. För många kom barn- och ungdomsnämndens beslut efter mötet i förrgår som ett slag i ansiktet.
- Vi hade ju hoppats på att det skulle gå upp i Kommunfullmäktige. Vi hade ju pratat med Ulf Wiesner (s) som skulle rösta mot nedläggningarna men vi vet inte vad som hänt, säger Kjell Forsberg, förälder och engagerad i skolfrågan.
<b>Oro för förskolan</b>
Förslaget att de får behålla förskolan ger de inte mycket för.
- Det är bara ett sätt för kommunen att känna att de har gett med sig lite. De vet att vi redan har planerat att lägga över vår förskola på kyrkan, konstaterar Peter Harrison.
På skolans parkeringsplats väntar Marguerite Gideland, förälder och ordförande för arbetsgruppen som diskuterat förskolan. Tillsammans med Monica Robach på utbildningskontoret och Göran Bjarnegård, präst i Kvarsebo och Krokek kyrka, ska de titta på eventuella förskolelokaler i kyrkans regi.
- Barn- och ungdomsnämnden säger att vi får behålla vår förskola om man hittar lämpliga lokaler. Men om man inte gör det och för hur länge får vi sedan behålla den? Vi tycker idag att det är bättre och säkrare att kyrkan får ha hand om förskolan, säger Marguerite Gideland.
- När kommunen inte längre ställer upp får vi gå in och hjälpa. Beslutet som tas är sorgligt och berör alla i Kvarsebo, säger Göran Bjarnegård som själv också är bosatt i Kvarsebo.