Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samlas för solidaritet

Ingen ska behöva vara rädd för att visa sina åsikter. Därför arrangerar Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU en manifestation i Hörsalsparken till stöd för offren på Utöya.

Engagemang. Deras politiska drivkraft blev starkare efter Utöya-attentatet.

Engagemang. Deras politiska drivkraft blev starkare efter Utöya-attentatet.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2015-07-20 19:00

Det är fyra år sedan terrordådet och för första gången sedan dess är norska Arbederpartiets ungdomsförbund, AUF:s sommarläger tillbaka på Utöya. På årsdagen för terrorattentatet, 22 juli, kommer SSU Östergötland att arrangera en manifestation där Senad Mutic, ledamot i distriktsstyrelsen och Lars Stjernkvist (S) kommer att hålla tal.

– Det är viktigt att visa, oavsett vem som begår terrordåd, att ingen ska behöva vara rädd för att visa sina åsikter och så vill vi stötta vårat systerparti i Norge, säger Senad Mutic.

Han minns att han satt i vardagsrummet när det började rapporteras om terrordåd från Oslo och Utöya för fyra år sedan.

– Min pappa ropade på oss och hela familjen, min moster också – vi var många, samlades framför TVn och ingen kunde lämna rummet. Vi kände verkligen rädslan från de drabbade genom rutan, säger Senad Mutic.

Han engagerade sig i SSU året efter.

– Jag hade alltid trott på socialdemokratisk ideologi, men efter Utöya och med SD:s framväxt så kände jag att det är nu eller aldrig som jag måste engagera mig.

Vedat Korkmaz är medlem i SSU och medarrangör till onsdagens manifestation. Han engagerade sig också året efter terrordådet.

– Jag hade svårt att tro på att det hade hänt, det var så nära att det hände i Norge. Det gjorde nog att mitt engagemang triggades igång extra mycket, säger Vedat Korkmaz.

De berättar att direkt efter terrordådet märktes en rädsla, framförallt från föräldrar som inte vågade låta sina barn engagera sig, men sedan vände det och SSU fick fler engagerade än tidigare.

I år håller SSU Östergötland en samlad manifestation för hela länet i Norrköping.

– Vi hade stor uppslutning när vi höll den i Norrköping för två år sedan, det är ju en arbetarstad så många stöttar oss här, säger Senad Mutic.

Alla ungdomsförbund förutom SDU är inbjudna att delta i manifestationen. SSU:s distriktsstyrelse i Östergötland valde att inte bjuda dem eftersom de anser att Sverigedemokraterna för en högerextrem politik och att det var en av anledningarna till det som skedde på Utöya.

– Jag känner inte igen mig att vi skulle föra högerextrem politik. Vi hade jättegärna dykt upp på manifestationen om vi hade varit bjudna, vår politik går inte emot de värderingar som den står för, säger Johan Nilsson, distriktsordförande för SDU.

matilda.traff@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om