Samlar vården runt patienten
Landstinget i Östergötland satsar 30 miljoner på äldre patienter som har flera sjukdomar. - Vi gör en engångssatsning under 2006 och 2007, säger Anna-Lena Sörensson (s), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.
Foto:
Pengarna ska användas till flera olika projekt, en del redan påbörjade. Bland annat:
q Sjukvårdsteam som kan besöka de äldre i hemmet.
q Effektivare rehabilitering av äldre på kortidsplatser. Målet är snabbare hemgång.
q Bättre omhändertagande av patienten, till exempel regelbunden översyn av medicinlistor.
q Bättre fungerande information. En brukspärm med all information ska följa patienten.
qSärskild aktivitet kring utvecklingsstörda äldre.
Den här gruppen äldre multisjuka har ett stort vårdbehov, de har flera olika sjukdomar och slussas runt mellan olika vårdinrättningar. Nu ska vården istället samlas runt patienten.
- Hittills har det varit för mycket på vårdens villkor och för lite på de här patienternas villkor, säger Anna-Lena Sörensson. Vi vet inte heller riktigt om det är pengar eller rätt organisation som saknats. Det hoppas vi det här projektet ska visa.
Pengar från börsen
Pengarna kommer från börsens uppgång. Valfläsk, menar den borgerliga oppositionen, och undrar vad som händer med de här patienterna när spekulationspengarna är slut.
Bra ensångssatsning
- Det handlar om att förändra organisationen och arbetssättet, säger Anna-Lena Sörensson. De här pengarna ger en rejäl möjlighet till båda förändringarna. Man kan säga att vi använder pengarna till bra engångssatsningar som ger långsiktiga följder. Om vi efter satsningen kan visa "så här ser vårdorganisationen ut" blir det lättare att förändra.
- Man kan inte jobba på både det gamla och det nya sättet.
Den borgerliga oppositionen tycker att "hanteringen av ärendet varit otydligt".
- Det är ett nödvändigt projekt att samordna vården av den här gruppen äldre multisjuka, säger Marie Morell (m), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men om det behövs 30 miljoner vet vi inte. Det finns många hål att stoppa pengarna i. Vi har till exempel psykiatrin, där det finns många brister. Barn- och ungdomspsykiatrin i Norrköping har de hårdaste kriterierna i hela Sverige. Man måste vara väldigt, väldigt sjuk för att få vård.
- Vi tycker det är konstigt att man ena sekunden slår sig för bröstet och talar om att landstinget i Östergötland jobbar med prioriteringar, och i nästa sekund säger man "varsågoda, här får ni 30 miljoner". När ärendet kom upp i hälso- och sjukvårdsnämnden fanns det inget ordentligt underlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!