Här visar Sonia Hedstrand en videoinstallation, på två skärmar, omgivna av rosa färger och glitter. Ett krävande verk som tar nästan två timmar att titta på.
– Det handlar om vad ett arbete är i dag, hur kapitalismen har förändrats de senaste decennierna. Det handlar om de mest extrema formerna av lönearbete inom upplevelseindustrin, och hur det påverkar oss, säger Sonia Hedstrand.
Det här är en del av ett långt projekt, som hon hållit på med i flera år, med fältarbete i olika länder, och teoristudier.
Vad händer när gränserna mellan den tvådimensionella världen, bilder, datorspel och tv-serier, och den verkliga, tredimensionella världen suddas ut? När alla använder filter för att se bättre ut och bara postar om sina framgångar men inga motgångar? När du kan gifta dig med din älskade animékaraktär i ett VR-spel?
2,5 dimensioner är ett begrepp i Japan, för att vara mitt emellan. Det är så vi lever idag, menar Hedstrand, halvt i en fantasi.
I dag ska man framställa sig som så glad och trevlig, på sociala medier, dejtingappar och i yrkeslivet, säger Sonia Hedstrand. I våra postindustriella samhällen, även i Sverige, ska anställda inom serviceyrken fråga "Hur är det?" och le.
– Du ska jobba i en skoaffär, men du behöver inte kunna något om skor, men du måste vara bra på att bli kompis med kunderna.
– I kapitalismen i dag exploateras du på ett känslomässigt plan.
I Japan finns extremformen av emotionellt lönearbete. I Hedstrands videoinstallation berättar personer som jobbar med att hyra ut sina känslor, som försörjer sig genom att agera familjemedlemmar, partners, dejter eller vänner i den fysiska verkligheten. Man kan hyra en mamma eller pojkvän om man skäms för sin riktiga familj eller vill få slut på tjat om att skaffa en livspartner.
I Japan kan man också hyra in sakura-arbetare, falska kunder, om man är orolig för att inte få besökare eller publik. Under vernissagen i Norrköping kan man inte vara säker på om de som rör sig i lokalen är inhyrda sakura-arbetare eller inte.
Sonia Hedstrand, Stockholm, arbetar med video, fotografi, text och performance. I sitt konstnärskap analyserar hon underliggande strukturer i samhället och konsthistorien, med fokus på genus- och maktfrågor. Hon har en master från Kungl. Konsthögskolan, och har studerat vid Stockholms Universitet.
Utställningen pågår 29 februari – 28 mars.