Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samhallanställd: "Det känns som att de utnyttjar mig"

Fikriye Kartal, 51, har varit anställd på Samhall i drygt tolv år. På hennes senaste arbetsplats känner hon sig orättvist behandlad.

Fikriye Kartal känner sig inte välkommen på sin arbetsplats. "Mina chefer är kompisar och pratar med varandra på sitt eget språk. Så ska det inte vara".

Fikriye Kartal känner sig inte välkommen på sin arbetsplats. "Mina chefer är kompisar och pratar med varandra på sitt eget språk. Så ska det inte vara".

Foto: Axel Johansson

Norrköping2020-11-16 06:45

Samhall är ett statligt företag som anställer människor med funktionsnedsättning med syftet att skapa riktiga arbetstillfällen för att de sedan ska ta sig vidare till andra arbetsgivare. 

Fikriye lider av ångest och panikattacker, åkommor som hon tar medicin för. 

Hon arbetar nu som lokalvårdare och har tidigare bland annat varit verksam på Polishuset i Norrköping där hon var omtyckt av personalen och aldrig fick några klagomål.

Problemen började under hennes nuvarande tjänstgöring på en stor lagerverksamhet i Norrköping. Av de fyra lokalvårdarna på lagret som är anställda hos Samhall är hon den enda som tvingas arbeta mellan 06.00-16.15.

– Jag jobbade dubbelt, på morgonen och eftermiddagen så till slut skadade jag kroppen. Samhall har 500 anställda men det är bara jag som behöver arbeta de här långa passen. Det känns som att de utnyttjar mig.

Efter att ha tagit upp problemen med sin chef blev hon erbjuden en ny tjänst i Skärblacka. Att pendla dit vill hon dock inte då det skulle innebära lika långa eller längre arbetsdagar.

– När jag pratade med chefen skrek hon på mig. "Om du inte lyssnar skickar jag dig till Skärblacka!".

Fikriye är nu sjukskriven efter att ha skadat ryggen på grund av den hårda arbetsbördan. 

Någon som har engagerat sig i hennes arbetssituation är grannen Per Almgren. Han är politiskt verksam i Norrköping och har arbetat med frågor gällande Samhall.

– Tanken är ju att man som anställd på Samhall så småningom ska få ett annat jobb när man har återhämtat sig. Om man då pressas att jobba fulltid när man har ett hälsoproblem blir det inte bättre, säger han.

– Det är nästan så man misstänker att de tycker om att plåga folk.

Jonas Thörnros, distriktschef på Samhall kan inte uttala sig i ett enskilt ärende men berättar att företaget följer de arbetstidslagar som finns. 

Samhallsanställda har kollektivavtal som de flesta anställda men i arbetet utgår man från medarbetarens arbetsförmåga.

Företaget utvecklar i ett första läge en målbild för sina anställda utifrån individens förmågor som sedan matchas mot ett kundkrav. Sedan kan det hända att anställda matchas fel. Då får man kolla på andra möjligheter, säger han.

– Om en situation uppstår där medarbetaren inte trivs får man titta på varför medarbetaren inte trivs, och eventuellt kolla om en omplacering kan vara ett alternativ.

– Är det inte rätt arbetsuppgifter för den anställde så har vi möjligheter för anpassningar av arbetssituationen. Allt handlar om vad problemet består i. Om personer inte klarar att arbeta heltid måste det enskilda fallet utredas. 

Jonas Thörnros berättar att Samhalls målsättning att medarbetare inte ska bli fast på en arbetsplats ibland kan slå fel när arbetstagaren ska vidare till en annan arbetsgivare för att utvecklas.

– Ibland så kanske man inte vill söka sig vidare för att man trivs på den arbetsplatsen som man är på men det är trots allt vårt uppdrag.

Han är dock tydlig med att man tar arbetsmiljöfrågor som kommer till företagets kännedom på största allvar. Något som medarbetare informerats om.

– När det gäller hot, våld och kränkande särbehandling till exempel har vi nolltolerans. Det är jättetråkigt om man upplever det så och inget som vi tolererar.

Hur bör medarbetare gå tillväga när en sådan situation uppstår?

– I första hand är det chefen som man ska ta upp det med men det finns olika vägar att gå.

Samhall

Samhall är ett statsägt aktiebolag som grundades 1980 och är idag ett av svenska statens största företag.

Samhalls uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

De flesta av medarbetarna arbetar inom service eller bemanning.

Arbetsförmedlingen avgör vilka som ska få anställning inom Samhall.

VD för Samhall AB är Monica Lingegård.

Samhall har verksamhet på omkring 600 orter över hela landet.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!