Samhall satsar på städuppdrag
Industrijobben minskar. Samhall satsar nu på tjänste- och bemanningslösningar. - För fem år sedan jobbade flera hundra i vår verkstad. Idag är det ett 70-tal kvar, säger Anders Rydberg, distriktschef för Samhall i Norrköping, Finspång och Valdemarsvik.
Enligt Samhall-ledningen kammas städuppdragen hem på grund av att de har hög kvalitet på sina tjänster. - Vi dumpar absolut inga priser. Vid upphandlingen i Polishuset var vi inte billigast. Det jobbet fick vi för att de var nöjda med vårt arbete, säger Kjell Axelsson. Även när det gäller lönerna så har de samhallsanställda likvärdiga löner som andra städare. - Vi har avtalsenliga löner, så det skiljer inte mycket om en samhallsanställd skulle få ett vanligt städjobb, säger Kjell Axelsson. Andra stora Samhalls-uppdrag i Norrköping är att köra ut mat som hemtjänsten beställt på Coop Extra via internet. - Vi har också vunnit upphandlingen när det gäller kyld mat i hemtjänsten, säger Anders Rydberg. Mer utvecklande
Anders Rydberg, liksom arbetsledaren på basen och fackordföranden för städarna framhåller att förändringen på Samhall är bra då personerna med funktionsnedsättning nu får möjlighet till mer utvecklande jobb. Men de är medvetna om att det finns en oro bland de anställda. - När de väl kommer ut vill de inte tillbaka hit. Det gäller att våga ta steget, säger Dan Andersson, personalledare på Samhalls bas på Importgatan, där de samhallsanställda utför skiftande jobb, som till exempel montering och förpackningsarbeten. Just nu väntar man bland annat på att få paketera ett stort parti grillolja - nästa sommars grillolja. - Vi märker också av lågkonjunkturen. Det är svårare att få hit jobb, säger Dan Andersson och berättar att visionen är att ta bort den egna produktionen på "basen" helt och hållet.
Fotnot: Samhall är ett statligt företag som jobbar för att ge arbete åt människor med funktionshinder. I Östergötland jobbar idag cirka 370 av företagets medarbetare ute i andra företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!