Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samarbete ska underlätta för arbetslösa östgötar

LINKÖPING
De olika parter i länet som bedriver vuxenutbildning har beslutat sig för ett samarbete som är unikt i landet än så länge.
- Det kommer att underlätta för de arbetslösa östgötar som behöver utbildning och som snart kommer att behövas på arbetsmarknaden i och med en väntande arbetskraftsbrist, säger länsarbetsdirektör Per Hallström.

Norrköping2002-08-21 00:00
- Tidigare har de olika instanser som arbetat med vuxenutbildning levt i nästan skilda världar. De har haft samma uppdrag i teorin men planerat utan att veta om vad de andra gör. Det har både varit ineffektivt och lett till en del irritationer, säger Per Hallström.
Länsarbetsnämnden är en av de samarbetspartners som undertecknat en avsiktsförklaring avseende den kommunala vuxenutbildningen i länet. Tillsammans med arbetsförmedlingar, kommuner, kunskapslyft och Östsam kommer nu arbetet med att ordna vuxenutbildningar att förenklas och effektiviseras.

<b>Fler i arbete</b>
- Vi kommer att informera varandra på ett annat sätt så att det exempelvis inte startar liknande utbildningar samtidigt inom både arbetsförmedlingens regi och kanske Komvux, säger Per Hallström.
Det handlar alltså om att gemensamt försöka få fler i arbete och inte om att konkurrera om eventuella elever till de olika utbildningarna.
- Vi kan också samarbeta när vi ska köpa upp utbildningar vilket kommer att ge en bättre ekonomi, säger han vidare.
Han säger också att småkommunerna i länet har mycket att vinna på det nya samarbetet då utbildningsinsatserna kan koordineras på ett annat sätt.
Dessutom kan den arbetskraftsbrist som länet går emot hejdas. Det finns i dag drygt 15 000 arbetslösa i länet, en arbetskraft som snart kommer att behövas. Det handlar om invandrare, äldre arbetslösa samt arbetshandikappade som behöver utbildning av olika slag för att kunna komma ut i arbetslivet igen. Men det handlar också om unga arbetslösa som kanske har fel utbildning eller saknar utbildning helt och hållet.

<b>Brist på arbetskraft</b>
- Om vi inte tar tillvara på dessa människor går vi mot en arbetskraftsbrist samtidigt som länet kommer fortsätta att ha en hög arbetslöshet, säger Per Hallström.
En ekvation som onekligen låter lite konstig.
- Det här samarbetet känns väldigt bra och vi kommer att göra uppföljningar varje halvår för att se hur det fungerar. Avtalet är undertecknat både på länsnivå och även mellan länets kommuner och de arbetsförmedlingar som finns där.
- Jag känner inte till något liknande samarbete i övriga Sverige, säger Per Hallström och tillägger vidare att det mycket är tack vare att Östsam finns till som ett samarbete överhuvudtaget är möjligt.
- Alla kommer att tjäna på detta. Både östgötarna och de parter som ordnar vuxenutbildningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!