Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samarbete ska öka tryggheten

Ett nytt samarbete mellan kommunen och näringslivet ska göra Norrköpings innerstad både tryggare och mer attraktiv. ”Det här är något som fungerat väldigt väl i andra städer”, säger Irene Warmer, citysamordnare.




Irene Warmer, citysamordnare, tror att det finns mycket att vinna på ett utökat samarbete i centrum.

Irene Warmer, citysamordnare, tror att det finns mycket att vinna på ett utökat samarbete i centrum.

Foto: Privat

NORRKÖPING2019-08-26 19:00

I förra veckan hölls ett första möte där Norrköpings kommun informerade om ett nytt projekt som nu inleds.

Tanken är att kommunen, fastighetsägare och andra privata aktörer i centrum ska samarbeta för att utveckla innerstaden.

– Det finns många bra saker i Norrköping men det finns också en del som vi kan förbättra. Vi kommer att göra en nulägesanalys och titta på varför vissa platser inte känns så trygga, säger Irene.

De kommer att arbeta enligt en beprövad modell som heter BID, Business Improvement District, affärsområdesutveckling, som kommer från USA från början och som nu spridit sig över världen.

Den handlar just om samverkan mellan det offentliga och det privata för att uppnå resultat som inte går att åstadkomma på egen hand.

– Det är inte inriktat på att vi ska spendera stora pengar utan syftet är att skapa en modell för samverkan för åtgärder inne i staden. Tillsammans kan vi se till att pengarna används på ett bättre sätt och få ut mera. Med en gemensam handlingsplan kan vi jobba med åtgärder för en tryggare och mer attraktiv stad. Det för mycket gott med sig. Kommunen vill ha fler invånare och locka till sig kompetens.

I juni sa kommunstyrelsen ja till projektet.

Magnentus, Lundbergs och Castellum är några av de privata aktörerna som är involverade. Dessutom kommer polis, räddningstjänst och vaktbolag vara delaktiga i arbetet.

– Den här modellen har använts i flera andra svenska städer, till exempel Åtvidaberg, Linköping och Västerås och där har det fungerat jättebra.

Arbetsperioden är på 18 månader och området de inledningsvis valt att fokusera på är Drottninggatan med omnejd, inklusive galleriorna, från resecentrum till Stadsmuseet.

– Det är mycket fokus på trygghet och hur vi tillsammans kan hitta lösningar. Det kan handla om att skapa aktiviteter i centrum, vid galleriorna eller öppna platser för att skapa mer rörelse.

Att väva in kultursidan och kanske ha musiker som spelar i centrum är en av sakerna de tittar på.

Att förbättra belysningen på vissa gator, en annan.

– Vi behöver fokusera på att stan inte bara är trevlig mellan elva och sex utan dygnet runt, säger Irene Warmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om