Salvan som tystade åhörarna
- Den här debatten har hållit en låg nivå. Det verkar som om ni som bor i Marby och Unnerstad inte vill ha några nya grannar, men tänk då på att ni inte är de första som bor där ute, utan den här processen har hållit på i 1.000 år! Den salvan avfyrade Lars-Erik Hjortstig från HSB alla församlade Marby- och Unnerstadsbor i slutet av gårdagens samrådsmöte i en fullsatt fullmäktigelokal i förvaltningshuset Rosen. Ett kommunalt sammankallat möte där utbyggnaden av Marby och Unnerstad skulle diskuteras.
Ny i projektet. Catarina Ekstrand från kommunens planenhet är nytillsatt när det gäller utbyggnaden av Marby-Unnerstad, men försökte så gott hon kunde förklara kommunens uppgjorda idéskiss inför utbyggnaden. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Tänk på att från början var det ingen som bodde därute, men sen kom det fiskare och därefter andra som har fyllt på under årens lopp.
- Nu vill ni inte ha några nya grannar, men så fungerar det inte i samhället.Vi tänker bygga hus som folk vill ha därute och den processen kommer att fortsätta!
- Och jag vet att många av er väntar på att något ska hända, eftersom även de sommarstugetomter som finns därute sedan tidigare redan stigit med mer än dubbla värdet, tack vare utbyggnadsplanerna av området.
- Tänk bara på Lindö, där inget fanns mer än Lindö gård från början, likadant med Ljura och så blir det nu även i Marby och Unnerstad, som varit en utvecklingsbygd i minst 25 år och som inte kommer att avstanna nu heller.
<B>Tyst i bänkarna</B>
Efter den avhyvlingen blev det ganska tyst i bänkraderna, men en av de Marbyborna tog dock ton:
- Nu tycker jag faktiskt du är orättvis när du kallar debatten för låg, eftersom vi känner oro och fått väldigt dålig information av kommunen. Därför ville vi ju försöka få oss lite information till livs den här kvällen.
- Okay, kontrade Lars-Erik Hjortsteg. Jag tar till mig det och kan hålla med om att allt inte var lågvattennivå, men jag tycker ändå att det mesta av diskussionerna hållit en låg nivå...
Innan Lars-Erik Hjortstigs "summering" av debatten hade en stark oro uttryckts av de församlade ortsborna. Bland annat hur kommunen bara kunde rita in ett gångstråk längs Bråvikens strand, rakt över befintliga tomtägares mark och varför ingen information lämnats till berörda tomtägare?
Dessvärre har kommunen tvingats till personalbyte angående utbyggnadsprojektet i Marby-Unnerstad, då de tidigare ansvariga slutat på kommunen.
- Och det är olyckligt, men vi som är nya i projektet gör så gott vi kan för att sätta oss in i ärendet, framhöll Gunilla Holmqvist, chef för planenheten, och ikväll tar vi till oss alla synpunkter som ni kommer med inför vårt kommande detaljplanearbete av Marby-Unnerstad.
<B>Vägkoppling</B>
Bland annat avslöjade man dock att det säkerligen blir en vägkoppling från Lindö till Marby för kollektivtrafiken och att en förskola finns inritad i planerna.
Göran Andersson från fågelföreningen Fink i Norrköping uttryckte också sin oro för de hotade fågelarter som idag finns i Marby-Unnerstads hamnområde:
- Jag har räknat till 24 hotade fågelarter som finns i hamnen och runt omkring och går de utbyggnadsplaner i lås för just det området, kan de här fågelarterna drabbas hårt.
<B>Referensgrupp</B>
På ett förslag om bildandet av en referensgrupp inför det fortsatta arbetet, sa sig Gunilla Holmqvist vara positiv:
- I den gruppen ser vi gärna representanter för de tre vägföreningarna och från oss på kommunen, för att snabbare få fram resultat i utbyggnadsplanerna.
- Jag kan berätta att vi räknar med att bygga uppåt 800 lägenheter i Marby på ett antal års sikt och att vi kommer att anordna en utställning nästa år, varefter vi vill ha in fler synpunkter från er som bor därute redan idag.
- Vår målsättning är absolut att få fram en detaljplan för Marby-Unnerstad, där vi lyckas få så många som möjligt nöjda med resultatet, men innan vi fått klart med en detaljplan kan det ta uppåt ett år, eftersom det är mycket som ska vägas in i en helhetsbild.