Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Salmonellasmittad kyckling i länet

15 ton salmonellasmittat kycklingkött från Thailand har spritts över delar av Mellansverige, bland annat Norrköping. Nu pågår en jakt på det smittade köttet.

NORRKÖPING2004-06-02 06:00
Partiet med salmonellasmittad kyckling från Thailand hittades av miljöförvaltningen i Stockholm.
- Allt som inte är uppätet ska gå att hitta. Företagen är skyldiga att ha kontroll över vilka man levererar till, säger Karin Billinger, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm till TT.
Kycklingpartiet som kom in i Sverige via Tyskland, var avsett för 129 restauranger och storhushåll. Det var vid en stickprovskontroll på en Stockholmsrestaurang smittan upptäcktes.
Samtliga grossister som delat på partiet har kontaktats och tre ton har hittills spårats i Stockholm, Norrköping, Borlänge och Gävle.
Totalt 60 kilo kycklingkött levererades till en grossist i Norrköping, som sålde det vidare till restauranger, en i Motala och ytterligare en i Mantorp. Allt kött från partiet hade Norrköpingsgrossisten utlevererat den 7 maj.
Köttet som gått till restaurangerna är redan uppätet, det beräknas ha konsumerats omkring den 10 maj. Vad som nu sker är att livsmedelsinspektörer följer upp salmonellalarmet genom att testa om smitta finns kvar i restaurangernas lokaler, för en eventuell sanering.
- Prov tas bland annat på arbetsbänkar, skärbrädor, golvbrunnar, strömbrytare, och handtag. Alltså på platser där rester kan finnas eller där personalen kan ha tagit med otvättade händer, säger livsmedelsinspektör Vesna Karanovic i Norrköping.

Dör vid 70 grader
Några insjuknade i Norrköping finns inte inrapporterade, enligt Vesna Karanovic. En orolig person som känt av symptom kontaktade igår Miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping efter att ha konsumerat kyckling köpt i en butik i Norrköping. Detta kycklingkött hade dock ingen koppling till det salmonellasmittade partiet.
Om restaurangerna hanterat kycklingköttet på rätt sätt ska det inte vara någon större fara att ha ätit av köttet, uppger Vesna Karanovic. Vid 70 grader dör salmonellabakterien.
Men hon uppmanar den som kan ha ätit av det smittade köttet, och drabbas av symptom som magproblem, diarré och illamående, att uppsöka läkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om