Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sålde dyr hjälp med arbetstillstånd

Den 54-årige Norrköpingsbon beskrivs som huvudman i vad som tycks vara en riktig ockerhärva. Mannen åtalas nu för sju fall av grovt ocker.

Utredning. Jan Hovenstam från polisen och Johan Kjellsson från Åklagarmyndigheten höll pressträff under onsdagen.

Utredning. Jan Hovenstam från polisen och Johan Kjellsson från Åklagarmyndigheten höll pressträff under onsdagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2017-10-25 17:54

Kammaråklagare Johan Kjellsson menar att 54-åringen systematiskt tagit stora summor pengar för att hjälpa utändska medborgare med arbetstillstånd i Sverige. I vissa fall rör sig sig om summor på flera hundra tusen kronor.

Åklagaren yrkar också på att nio miljoner kronor ska förverkas från 54-åringen. Dessa pengar menar åklagaren att mannen fått på olaglig väg. Det finns också sedan tidigare en kvarstad mot mannen på 7,8 miljoner kronor.

Den brottslighet som åklagaren menar att mannen ska ha ägnat sig åt handlar om en treårsperiod mellan 2012 och 2015. Mannen ska, tillsammans med andra i flera fall, ha hjälpt människor som önskat komma till Sverige från Syrien eller Irak med arbetstillstånd. Men syftet har aldrig, menar åklagaren, varit att personerna skulle jobba utan att ta sig in i Sverige.

Vissa av de drabbade personerna ska ha betalat så mycket som 200 000 kronor till mannen. Pengarna ska ha getts i kontanter och ibland forslats via medhjälpare från Syrien eller Jordanien till 54-åringen.

– Det här utreddes först som organiserad människosmuggling. Det handlar om att i vinstsyfte organisera att människor kan komma till Sverige utan pass och andra tillstånd, säger åklagare Johan Kjellsson vid en pressträff på onsdagen.

Han menar att brottsligheten skett systematiskt och att det är många människor som betalat mannen för liknande tjänster, även om dessa inte syns i åtalet. Åtalet har också krympt efter hand förundersökningen genomförts, just för att vissa personer uppger sig ha betalat mycket mindre belopp, cirka 10 000 kronor.

– Det som återstår nu är helt enkelt sju konkreta fall av grovt ocker. Vi har under förundersökningen hållt förhör med ett stort antal personer som säger sig fått hjälp med att söka arbetstillstånd men de omfattas inte av åtalet eftersom det inte är en tillräckligt hög summa för att innefattas av ocker, säger Johan Kjellsson.

Jan Hofvenstam spaningsledare och chef för aktionsgruppssektionen vid polisen berättar under pressträffen att historien började rullas upp efter en organiserad spaningsinsats med ett antal husrannsakningar och gediget samarbete mellan Åklagarmyndigheten Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

– Det var ett intensivt utredningsarbete under den tiden, säger han.

Han berättar också att cirka 120 personer hörts under utredningen och att man gjort ett 15-tal husrannsakningar.

– Vi har också gjort en omfattande ekonomisk utredning som bara den delen i förundersökningsprotokollet omfattar 1800 sidor.

Rättegången förväntas ta minst 15 dagar och kommer att hållas i Norrköpings tingsrätt. Något rättegångsdatum är inte satt, då ingen av de inblandade är frihetsberövade numera.

Den åtalade 54-åringen är åtalad för sju fall av grovt ocker, en 37-årig man är åtalad för två fall av grovt ocker. Även denna man är hemmahörande i Norrköping. Den tredje mannen, 52 år gammal, är hemmhörande i Södertälje och åtalas för medhjälp till grovt ocker. Ekobrottsmyndigheten har en pågående förundersökning mot 54-åringen och väntas också väcka åtal framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om