Fiskare är väderokänsliga personer. Det gråregnsnöblåsiga lördagsvädret skrämde inte bort de som ville vara med på fiskepremiären utmed Strömmens kajer och stränder i lördags. Folkbladet talade med fiskare som rest från till exempel Öland, Nyköping och Stockholm för att prova lyckan i Strömmens kalla vatten.
Däremot tycks fiskarna - de som är i vattnet alltså - skrämmas bort av de sälar som tagit sig in i Strömmen.
Stefan Arrelid är ordförande i föreningen Cityfiske.
– Jag såg en säl på väg hit i morse. Den låg och plaskade lugnt och lojt på rygg väldigt nära vår kaffestuga, sa Arrelid till Folkbladet.
Den allmänna meningen på bryggorna vid Strömmen var att det rör sig om tre, fyra sälar som håller till i Strömmen. Sälarnas närvaro skrämmer bort havsöring och gös; fiskarna beger sig utåt Bråviken istället för att stanna i Strömmen.
Kenneth Israelsson är verksamhetsansvarig på Cityfiske i Norrköping. Han oroas av vad som ska hända med Cityfisket om sälarna stannar kvar.
– Premiären brukar indikera ungefär hur säsongen kommer att se ut. Och hittills (vid tolvtiden på lördagen) har vi väl bara haft ett tiotal napp. Vilket inte bådar gott för fortsättningen, sa Kenneth Israelsson.
Många nere vid Strömmen talade om behovet av skyddsjakt på säl.
– Snart är väl sälarna så orädda för folk att de knallar upp på land och köper fika i vårt kafé, sa en anonym Cityfiskare.
Stefan Arrelid är ingen vän av skyddsjakt på säl.
– Visst behöver vi i samarbete med kommunen och andra försöka se till att det här fantastiska fisket mitt i stan kan fortleva och utvecklas. Samtidigt är ju sälarnas välmående och närvaro också ett uttryck för den biologiska mångfalden, sa Arrelid.
Cityfiske har flera framtidsprojekt på gång för att öka tillgången på fisk inne i stan.
Styrelseledamoten Bengt Rastland berättade om ett samarbete med andra kommuner längs Motala Ström för att få till "faunapassager" - likt den Lekbäck som anlagts i Norrköping - runt kraftstationerna i vattenleden.
Jan-Olof Johnson arbetar i sin tur med ett projekt där Cityfiske ska driva en egen fiskodling.
– Vi diskuterar med fastighetsbolaget Klövern om att använda en gammal turbinhall i närheten av Visualiseringscenter. Planen är att köpa ungefär 1000 halvårsgamla havsöringar och under ett års tid låta dem präglas av vattnet och miljön vid Strömmen vilket ökar chanserna för att de blir hemtama här, berättade Johnson.
Niklas Lampa från Norrköping hade trots allt fått upp två havsöringar ur Strömmen.
– De vägde väl ett par kilo styck. De fick gå tillbaka ner i Strömmen, sa Niklas Lampa.