Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkra ytterdörrar risk vid brand

NORRKÖPING: Dörren håller inte bara tjuven ute. Även brandmännen har problem att ta sig igenom den nya säkerhetsdörren.
- Det tar kanske fem minuter längre tid att få upp den. Vid en brand är varje sekund viktig, säger Jan Tengeborg, brandmästare och gruppchef vid Norrköpings brandförsvar.

- Vid en brand är varje sekund viktig, säger brandmästare Jan Tengeborg. Säkerhetsdörrar håller inte bara tjuvar borta, det tar brandmännen fem minuter längre tid att ta sig genom dem jämfört med vanliga dörrar. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

- Vid en brand är varje sekund viktig, säger brandmästare Jan Tengeborg. Säkerhetsdörrar håller inte bara tjuvar borta, det tar brandmännen fem minuter längre tid att ta sig genom dem jämfört med vanliga dörrar. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

Foto:

Norrköping2007-02-26 06:00
Inte nog med att det tar fem gånger så lång tid jämfört med en vanlig dörr, de nya säkerhetsdörrarna är också en stor påfrestning fysiskt för brandmännen. De får lägga stor energi på att få bort dörren när de är där för att släcka.
- De brandmän som tar bort dörren ska direkt in och rökdyka och leta efter överlevande i lägenheten, säger Jan Tengeborg och förklarar att säkerhetsdörren är oerhört påfrestande.

Livsavgörande
I vanliga fall kan brandmännen antingen med en motorsåg såga upp dörrlåset och sedan lyfta av dörren eller bryta och knacka bort den. Men de nya säkerhetsdörrarna som är gjorda av stål och plåt rår inte motorsågen på. Att bryta och knacka upp den tar fem minuter längre tid än det gör för en vanlig dörr.
- Och det kan om vi får larmet i ett sent skede vara livsavgörande minuter, säger Tengeborg.
Vid en insats där det brinner i en lägenhet är varje sekund viktig. Om dörren är svår att ta upp kan räddningstjänsten välja att gå in genom ett fönster eller en balkong med brandstege om det behövs. Men ytterdörren och trapphuset är en säkrare väg både för brandmännen och för den som behöver hjälp ut ur en eldhärjad lägenhet.

Säkraste vägen
- Om det blir övertänt är ett trapphus lättare och snabbare att ta sig ut i. Dessutom är det mycket enklare att bära ut människor via trapphuset så det är den bästa vägen, förklarar Tengeborg.
Men nu skaffar allt fler ny säkerhetsdörr för att hålla inbrottstjuven borta.
- Det kommer fler och fler. Inte ovanligt att vi stöter på de här dörrarna nu och det är ett problem för oss, säger Tengeborg.
Den kraft som brandmännen behöver till att släcka branden och leta efter överlevande tas nu även till att bryta upp dörren.
Vid lägenhetsbranden på Fotbollsgatan i december mötte brandförsvaret en säkerhetsdörr. I det trapphuset har alla gamla dörrar bytts ut till de nya och säkrare.
- Men de förlänger helt klart insatstiden. Gör att det tar längre tid för oss att ta oss in och kunna släcka elden, säger han och tycker att det bästa istället vore att fastigheten hade en inbrottssäker ytterdörr till trapphuset istället för som nu, till varje lägenhet.
- Jag kan ju förstå att de vill ha inbrottssäkra dörrar, men de är inte lika bra vid brand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om