Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkert att bygga i Norra hamnen?

Efter den kraftiga blåsten tidigare i veckan, som medförde att stora mängder vatten trycktes in mot södra ostkusten, uppstod frågor från våra läsare om det är så klokt att bygga bostäder i Norra hamnen – för även där steg vattennivån.

Vinnande förslag. Koolkajen ska vara säkrat mot stora skillnader i vattennivån.

Vinnande förslag. Koolkajen ska vara säkrat mot stora skillnader i vattennivån.

Foto: Nyréns Arkitektkontor

NORRKÖPING2017-01-06 07:00

Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen tycker att det är en jätteviktig fråga.

– Vi kommer att bygga 2,5 meter över nuvarande normalvattennivå eftersom vi har tagit hänsyn till att vattennivån kan komma att öka av olika orsaker, precis som vi gjort i bland annat Lindö och andra ställen med den problematiken.

Under processens gång hålls kontinuerliga samråd med Länsstyrelsen i Östergötland, strax innan jul hade man ett möte där man redovisade var man befann sig i byggprocessen.

– Jag har inte fått någon signal om att stoppa projektet, men jag har stor respekt för utmaningen att bygga så nära vatten, säger Fredrik Wallin.

När det blåser så kraftigt in mot Östersjön trycks stora mängder vatten in mot Sveriges ostkust.

– Hela Östersjön började luta som en platta som lutar uppåt och neråt, när det blåser åt andra hållet höjs vattennivån längs den finska kusten, säger Fredrik Wallin.

Lena Viktorsson är oceanograf på SMHI och enligt deras mätningar steg vattnet i Bråviken i onsdags, men långt ifrån rekordhögt.

– Om man går in och tittar på mätningar och statistik så ser man att nivån var ungefär 30 centimeter högre än normalvattennivån och att prognosen visar att nivån nu fortsätter att sjunka.

Den förste augusti 1983 var vattnet så högt att nivån sedan dess har stått sig som rekordhög. Då steg den med 95 centimeter. Den nivån har vi inte varit i närheten av sedan dess och höjningen var alltså ungefär dryga halvmetern större än i onsdags.

Det är inte bara extremväder som får vattennivåerna att stiga.

– Det sker ständigt en höjning på grund av klimatförändringar, men det har vi inte märkt av så mycket eftersom vi samtidigt har haft en landhöjning i Sverige. Nu har vi dock kommit till en gräns där vi kan komma att märka av den höjda vattennivån, säger Lena Viktorsson.

Några översvämningar i Bråviken, likt de längs sydöstra Östersjön, har det inte varit, men boende ute i bland annat Sankt Annas skärgård märkte av både den rejäla blåsten och större mängder vatten. Värre var det till exempel för hamnområdet i Gamlebyviken i Västerviks kommun där man hade översvämning och i Västerviks skärgård ska vattennivån inte varit så hög sedan just rekordåret 1983.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om