Klistermärkesuppsättningar, affischering, utplacering av repliker av gasbehållare från andra världskriget och hakkors. Judarna i Norrköping känner sig trakasserade och kräver en handlingsplan från kommunen.
– Jag skulle säga att Norrköping generellt sett är förhållandevis förskonad från sådana problem, men från tid till annan blossar den upp och skapar då självfallet ett stort obehag för dem som är drabbade, säger Richard Tjernström.
Hur ska församlingen i Norrköping kunna känna sig trygga och slippa trakasserier?
– Det är en svår fråga. Känslor av trygghet kan variera från person till person men kan till exempel handla om att vara tillfreds med att nödvändiga åtgärder blivit utförda och att man inte står ensam utan tillsammans med andra har ett tänk som man själv tror på.
Vad kan du och kommunen göra för den judiska församlingen?
– Vi kan vara lyhörda för vad de upplever och i tillsammans med församlingen, polisen och andra försöka motverka problemen på de sätt som en kommun förmår. I det breda perspektivet arbetar kommunen långsiktigt för att förebygga rasism, antisemitism och våldsbejakande extremism.
Är organisationer som NMR ett stort problem i Norrköping?
– Min uppfattning är att det har genomförts sporadiska kampanjer med affischering och klistermärkesuppsättningar och liknande, men vi har lokalt inga rapporter om våldsaktioner. Sådana här grupperingar vill ofta med små medel nå uppmärksamhet och mediala effekter.