Säkerhetsbristerna i arresten kartlagd
NORRKÖPING. Folkbladet har tidigare berättat om en man som i början av juni rymde från arresten på polishuset i Norrköping. Han pillade upp en spärr i celldörren och lyckades sedan ta sig ut. En mycket detaljerad skiss i punktform över hur man gör för att ta sig ut ur polishuset har nu påträffats i form av ett fax.
Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen och arresten, visar den säkerhetsventil som troligen varit trasig och gjort rymningen möjlig i början av juni. Foto: Robert Svensson/arkiv
Foto:
Kan ta sig in
Vad som framgår av skissen vill polisen av säkerhetsskäl inte kommentera och heller inte vad man har vidtagit för åtgärder efter att den påträffats. En tankeväckande aspekt i sammanhanget är att man förutom att ta sig ut, även kan ta sig in. En rymning i sig är allvarligt men rymlingar brukar förr eller senare påträffas. Det är värre om det skulle kunna smugglas in vapen eller ske fritagningsförsök.
- Det är naturligtvis ett jätteproblem. Det vore ju jätteotäckt om någon kunde ta sig in i polishuset. Då kan man ju bli överfallen bakifrån och bli fråntagen nycklar och passerkort. Det handlar ju om polisernas säkerhet, säger stationsbefälet Anders Arvidsson.
Hur polisen har fått tag i uppgifterna eller exakt vad de innehåller vill man inte diskutera. Man är också förtegen om hur man ser på företeelsen som sådan och vill istället tona ner betydelsen av skissen.
- En skiss över polishuset behöver i sig inte vara särskilt farligt. En målare, eller vem som helst, kan ju tillverka en skiss över hur det ser ut här med kontor och celler, säger Delleskog och fortsätter:
Åtgärdat
- Efter att vi har hittat någonting som rör säkerheten gör vi en bedömning över om det behöver göras några åtgärder och då gör vi det i sådana fall, säger Delleskog.
Enligt stationsbefälet Anders Arvidsson går det dock inte längre att vare sig ta sig ut eller in på samma sätt som rymningen skedde i början av juni.
- På ett sätt är det positivt att sådant här händer, då får man veta vilka läckor man har i systemet. Men så vitt jag vet ska det vara reparerat och åtgärdat nu, säger Arvidsson.