Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkerheten höjs vid kommunlokal

Inbrott, krossade rutor och droghandel som sker helt öppet utanför arbetsplatsen. Det har anställda på kultur- och fritidskontoret fått uppleva efter flytten till Klockaretorpet. Nu ska kontoret förses med skottsäkert glas och automatlås.

Utsatt. I det här huset på Wilhelm Wibergs gata i Klockaretorpets centrum ligger kultur- och fritidskontoret.

Utsatt. I det här huset på Wilhelm Wibergs gata i Klockaretorpets centrum ligger kultur- och fritidskontoret.

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2016-06-03 08:42

Det var den 8 februari som kultur- och fritidskontoret flyttade från lokaler i innerstaden till Klockaretorpet. Redan innan den senaste tidens oroligheter med bilbränder, skadegörelse och stenkastning i området drabbades kontoret av två inbrott och sönderslagna rutor.

– Att behöva komma till sin arbetsplats och inte veta om ens grejer finns kvar känns naturligtvis inte bra för någon, säger Elsmari Julin, chef för kultur- och fritidskontoret.

Hon berättar att personalen har upplevt en oro.

– Jag måste som arbetsgivare ha fokus på medarbetarnas trygghet och ta oron ta på allvar. Sedan måste man skilja på upplevd oro och reella risker, säger Elsmari Julin.

Nu har kommunens säkerhetssamordnare kopplats in för att skapa en tryggare situation för de kommunanställda tjänstemännen. Lokalerna har försetts med automatiskt lås och de vanliga fönsterrutorna ska bytas mot skottsäkert glas.

– Vi har haft en väldigt bra dialog både med säkerhetssamordnaren och hyresvärden. Det är verkligen toppen att vi har säkerhetskunnigt folk som vi kan ta hjälp av i en sådan här situation. Det har fungerat jättebra i kommunen, säger Elsmari Julin.

Tjänstemännen har också kunnat se hur handel med droger skett helt öppet utanför fönstren på kontoret på Wilhelm Wibergs gata.

– Vi kan ha stenkoll på droghandeln, den sker helt oförblommerat utanför, säger Elsmari Julin.

– Det blir en väldigt obekväm och obehaglig situation, även om det som sker inte påverkar en personligen.

Men om brott begås kan man känna ett ansvar att anmäla?

– Jo, precis, det blir en svår situation då.

Hur har oroligheterna i området påverkat er?

– Det som hänt den senaste tiden har påverkat alla. Men nu har vi haft det lugnt i över en veckas tid och det känns jättebra. Jag var här under Klockaretorpets dag, som är precis en sådan typ av aktivitet som vi vill se här. Man får också se upp med att inte stigmatisera ett område. Där har vi en roll att spela genom att stödja verksamheter och vi har just nu ett generellt uppdrag att lägga fokus på Klockaretorpet, Hageby och Skärblacka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om