Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkerheten höjs på returpunkterna

Säkerheten höjs nu på returpunkterna i Norrköping. Sedan 1 april bevakas samtliga fem sopstationer med kamera.

Bra drag. Jonas Wernoff, till höger, jobbar på Returpunkten på Stoghagsgatan och tycker det är bra att något görs för att förhindra stölder och hot. Här syns han med Anders Karlsson.

Bra drag. Jonas Wernoff, till höger, jobbar på Returpunkten på Stoghagsgatan och tycker det är bra att något görs för att förhindra stölder och hot. Här syns han med Anders Karlsson.

Foto: Henrik Jonsson

NORRKÖPING2018-04-06 07:00

Inbrott, skadegörelse och hot mot personal.

Det är vardagsmat för de som jobbar på returpunkterna i kommunen.

Folkbladet har tidigare rapporterat om den utsatta arbetssituation för personalen där.

För att komma till rätta med problemen har man försökt med flera förebyggande åtgärder som ronderande vakter, personallarm och att låsa in stöldbegärligt material.

Ändå har situationen bara eskalerat menar Anders Karlsson, affärsområdeschef avfall på Norrköping Vatten och Avfall.

– Ja, det skulle jag nog säga att det har gjort. Det vi ser är att stölder varierar med priserna på metaller och priserna på skrot. Det som är den tydligaste förändringen är att det händer mer under tiden som det är öppet på anläggningen, att man inte drar sig för att stjäla när det är fullt med folk runt omkring. Det är då de här konfrontationerna med personalen kan uppstå, säger han.

Nu tar Norrköping Vatten och Avfall ytterligare ett steg för att förbättra säkerheten och inför kameraövervakning.

Sedan 1 april är samtliga fem returpunkter i kommunen utrustade med kameror som ska hålla vakande ögon på återvinningscentralerna dygnet runt.

– Det är inte ett skäl till varför vi gör det här utan flera. De viktigaste är väl att vi vill minska inbrotten och skadegörelsen men också öka tryggheten för personalen som jobbar på anläggningen, säger Anders.

Hur stort problem skulle du säga att det här är?

– Det är ett kontinuerligt pågående bekymmer. Vi har fem returpunkter i dag och det går inte en månad utan att vi har ett par incidenter, inbrott och skadegörelse. När det gäller personalincidenter så skulle jag nog säga att de inträffar mer eller mindre dagligen.

Tror ni kameraövervakning kan hjälpa till att stävja det?

– Vi hoppas att det kan vara en förebyggande åtgärd, att man uppträder lite mer civiliserat.

En annan aspekt är att man vill minska risken att farligt avfall orsakar skador på människor och miljön.

– Vi hanterar en hel del farliga ämnen, farliga kemikalierester och det är inte alla tjuvar som vet exakt hur det där ska hanteras. Kommer det där ut på fel ställen eller används på fel sätt så kan det bli ordentligt tråkigt.

Inbrott och skadegörelse på återvinningscentraler är inte unikt för Norrköping på något sätt. Det är något som förekommer i hela landet och Norrköping Vatten och Avfall har nu sneglat på hur man arbetar med säkerheten i andra kommuner och just kameraövervakning är en relativt vanlig metod.

– När vi pratar med andra som jobbat på det här sättet så säger det att de upptäcker mycket som de inte märkte innan. Besök nattetid som de inte visste om att de hade hänt. Man ser att bekymret är större än man någonsin kunnat tänka sig.

Är det här en dyr affär för er?

– Jag skulle säga att det är nollsummespel. Vi lägger ganska mycket pengar på att laga staket och lås och förstörda saker. Så det går ungefär på ett ut.

Jonas Wernoff är miljöarbetare på Returpunkten på Stohagsgatan. Han välkomnar förändringen och tror att det kan leda till en bättre arbetssituation.

– Det känns bra att det görs något för att förhindra stölder och hot.

Har det varit stora problem här skulle du säga?

– Det har blivit mindre sedan vi slutade lägga oss i lika mycket. Förr var det mer så att vi gick på lite mer. Nu visar vi bara upp oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om