Säger nej till högre mobilmast

NORRKÖPING
Telia Mobile AB vill höja sin mast för mobiltelefoner i Smedby med 16,2 meter.
Något Elöverkänsligas förbund i Östergötland kraftigt protesterar mot.
- Att bo vid en mobilmast kan ge nästan lika hög strålning som att prata i mobiltelefon, säger föreningens ordförande Lars Juhlin.

Lars Juhlin, ordförande för Elöverkänsligas förbund i Östergötland, hoppas att Norrköpings kommun säger nej till Telia Mobile, som vill höja masten i Smedby med 16,2 meter.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Lars Juhlin, ordförande för Elöverkänsligas förbund i Östergötland, hoppas att Norrköpings kommun säger nej till Telia Mobile, som vill höja masten i Smedby med 16,2 meter. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-06-12 00:00
Masten i Smedby byggdes 1997 och är i dag 27 meter. I takt med att mobiltelefonerna blir allt mer avancerade måste nätet byggas ut.
- Nu ska man kunna skicka bilder och videofilmer med hjälp av mobiltelefonerna och det klarar inte det befintliga nätet av, säger Lotta Eklund på Telia Mobile AB. Vi måste upp till minst 42 meters höjd. Vi samarbetar med Tele 2. Det kommer att bli tre nya antenner i tre riktingar.
Lars Juhlin är kritisk till utbyggnaden.

<b>Typexempel</b>
- Den här masten i Smedby är ett typexempel på vad som händer i dag, säger han. När man började bygga ut nätet stod masterna med två mils mellanrum. I dag är det en kilometer emellan. Men man brassar ändå på så man når två mil. Det innebär att strålningen blir väldigt stark.
I dag syns knappt masten i skogen.
- Mycket av strålningen tas upp av träden, säger Lars Juhlin. Men när masten kommer över träden, blir också strålningen högre. Annars skulle man behöva komma upp till mycket högre höjd för att nå en paraplyeffekt, alltså att strålningen inte når marken. Dessutom skulle man behöva ha antenner med bättre riktverkan.

<b>Alla påverkas</b>
Det finns i dag 200 000 svenskar som själva märkt att de är elöverkänsliga.
- Men alla påverkas av den höga strålningen från masterna, säger Lars Juhlin.
I Frankrike visar en undersökning att ju närmare en sändarantenn för mobiltelefoni man bor, desto större är risken att drabbas av utbrändhetssymptom.
Professor Roger Santini jämförde personer som bodde nära en basstation med en kontrollgrupp, som bodde 300 meter eller längre bort från masten. Resultatet visade att ju närmare basstationen man bodde, desto fler symptom hade man.
I gruppen som bodde mycket nära masten, inom tio meter, uppgav 72 procent att de mycket ofta kände onormal trötthet. Det var också vanligt med sömnstörningar, huvudvärk, irritation, depression, allmän obehagskänsla, minnesförlust, hudproblem, syn- och hörselrubbningar, yrsel samt hjärt- och kärlproblem.
Professor Santini skriver själv i La Presse Medicale att studien indikerar att man bör vara försiktig med att sätta upp sändarantenner på närmare håll än 300 meter från bostäder, daghem, skolor och sjukhus.

<b>Aktiekursen viktigast</b>
- Varje cell i kroppen påverkas av mikrostrålning, säger Lars Juhlin. Det tar gränsvärdena ingen hänsyn till. Men regeringen vill ha en utbyggnad och har svårt att acceptera att hälsoeffekterna skulle få sätta stopp. Vad händer då med Teliaaktierna och Ericssons exportindustri? Man utsätter hela svenska folket för fara för att hjälpa exportindustrin.
Lotta Eklund på Telia Mobile menar att det inte finns någon anledning för de boende i Smedby att vara oroliga för utbyggnaden.
- Strålningen ligger under gränsvärdet. Givetvis ska man ta folks oro på allvar. Problemet är ju att vi inte kan göra några mätningar innan utbyggnaden är gjord. Men då kan vi göra en mätning om Elöverkänsligas förbund vill. Det har ju faktiskt hänt att en mast kommit upp och folk börjat klaga på symptom innan den ens tagits i bruk.
Lars Juhlin, ordförande för Elöverkänsligas förbund i Östergötland, hoppas att Norrköpings kommun säger nej till Telia Mobile, som vill höja masten i Smedby med 16,2 meter.
FOTO: NICLAS SANDBERG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om