Sagan om Tornet
2 700 lägenheter i Norrköping säljs. I dem bor mer än 6 000 människor. Detta är sagan om Tornet i en helt ny version där hyresgästerna i Norrköping är statister.
Tornet flaggar i Hageby. Företaget som äger Malmstaden är till salu. 2700 lägenheter i Norrköping. Men det finns ingen större anledning till oro, säger de som vet. FOTO: OLA AXMAN
Foto:
Malmstaden är idag den största privata hyresvärden i Linköping och Norrköping. Företaget äger 127 fastigheter i de båda städerna. I Norrköping är det bl a Dominohuset och kontorshuset på Lindövägen (f d Goodyear). Men det är också stora delar av Hageby, Vilbergen och Ektorp.
Bubblan sprack
Malmstaden ägs i sin tur av Fastighets AB Tornet, som bildades av Sparbanken Sverige 1992. Det var då en massa fastighetsbolag gick åt pipan efter 80-talets finansbubbla. Bankerna tog över i hopp om att kunna rädda en del av de pengar som försvunnit.
Pengarna kom när inflationen bekämpades, räntorna sjönk och huspriserna steg. En våldsam karusell sattes igång. Det är den som nu stannar av. Det är dags att sälja och ta hem pengarna. Flera stora fastighetsaffärer är på gång i Sverige. Slakten av Tornet, så kallas det i finanskretsar, är bara den största av dem.
På "slaktbänken"
För bara ett halvår sedan bytte Tornet ägare efter en omfattande handel och spekulation i företagets aktier. Det blev börsstopp i oktober och ett par månader senare tillkännagavs att investmentbolaget Ratos och den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers tagit över och kontrollerade Tornet med 81,4 procent av aktierna.
Varför hände detta? Vi tar oss friheten att citera tidningen Affärsvärlden som för några dagar sedan skrev:
"En ledning som var blind. En styrelse som blundade. Och ett antal svenska fonder som inte brydde sig. Så gick det till när ett av Sveriges största fastighetsbolag, Tornet, hamnade på slaktbänken. Facit: miljardklipp för de nya ägarna och 90 000 blåsta småsparare".
Slaktbänken. Det är där ni hamnat, hyresgäster. För ni ligger ju alltid underst.
"Malmstaden är bra"
Malmstaden ska inte skyllas. De har med heder skött sitt fastighetsbestånd i Norrköping sedan de tog över i slutet på 90-talet. De satsade 150 miljoner på renovering av lägenheter och yttre miljö i Hageby.
- Det har inte varit några problem alls med Malmstaden, säger Clas Rydgren, ombudsman på Hyresgästföreningen. De har varit bra. Boinflytandet har varit lika som för andra hyresgäster.
Ska då hyresgästerna vara oroliga för vad som sker? Clas Rydgren igen:
Viss oro
- Det är klart att en viss oro kan man känna för man vet ju inte vad som kommer. Så kändes det till exempel när Markarydsbostäder tog över en stor del av Hyresbostäders fastigheter förra året.
Men hur gick det?
- Bara bra, nästan till det bättre när nya friska krafter satte igång saker i nya områden, säger Rydgren.
Vd för Malmstaden är Rune Nämberg, sitter i Linköping. Samma fråga igen, ska hyresgästerna vara oroliga?
- Nej, det behöver de inte vara. Det händer inget för dem, de har ju kvar sitt hyresavtal även om Malmstaden byter ägare, säger Rune Nämberg.
Nämberg vet inte riktigt vad som är på gång utan hänvisar till koncernledningen i Tornet.
Vd för Tornet är Christel Armstrong Darvik. Enligt henne vill Tornet sälja ut hela Malmstaden som ett objekt.
"Bjud på helheten"
- Vi ser gärna att man bjuder på helheten och tar över all personal. Vi är väldigt stolta över den personal vi har.
Det finns en bra marknad för att sälja bostäder nu, säger Armstrong Darvik vidare.Även för köpcentra är marknaden god. Det kan hända att det blir olika köpare till bostäderna och till t ex Dominohuset.
- Men någon styckeförsäljning av bostadsfastigheter är inte aktuell, säger Christel Armstrong Darvik.
Hon räknar med att det blir affär under tredje kvartalet, men att hyresgästerna inte märker något övertagande förrän tidigast vid årskiftet.