Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikerna röstade fram nya regler för valfrihet i hemtjänsten

Den tidigare kommunledningen i Norrköping med S, C, KD och L - "Kvartetten" - införde 2016 möjligheten för privata hemtjänstföretag att etablera sig i kommunen enligt Lagen om valfrihet. (LOV)

Patrik Palm (M) är kommunalråd i den styrande Borgerlig samverkan i Norrköping. I fullmäktiges debatt på måndagen argumenterade Palm för att ha "kvaliteten" i hemtjänsten i centrum istället för att endast bråka om driftsformerna i verksamheten.

Patrik Palm (M) är kommunalråd i den styrande Borgerlig samverkan i Norrköping. I fullmäktiges debatt på måndagen argumenterade Palm för att ha "kvaliteten" i hemtjänsten i centrum istället för att endast bråka om driftsformerna i verksamheten.

Foto: Widar Andersson

Norrköping2024-09-30 10:42

Nyheten i korthet

  • Norrköpings kommunledning röstar för att avskaffa "ickevalsprincipen" i hemtjänsten, som tidigare automatiskt hänvisade användare till kommunala tjänster om de inte valde en privat utförare.
  • Socialdemokraterna i Norrköping föreslår att kommunen bör undersöka möjligheten att upphandla privat hemtjänst via Lagen om offentlig upphandling (LOU) istället för Lagen om valfrihet (LOV).
  • Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl understryker att granskningen av privat hemtjänst är mer omfattande än för kommunal verksamhet.

Som mest var fem företag verksamma i Norrköping. På grund av dålig lönsamhet och/eller undermålig kvalitet finns numera endast två företag kvar. I Kvartettens beslut då ingick en bestämmelse om att hemtjänstbrukare som inte valde utförare automatiskt fick hemtjänst av den kommunala organisationen. Denna "ickevalsprincip" vill nu den nya kommunledningen - M, KD, L i samverkan med SD - avskaffa. 

Saken diskuterades på måndagens fullmäktigemöte då de 85 folkvalda politikerna samlades för att fatta beslut. Enligt kommunalrådet Patrik Palm (M) vill majoriteten att frågan om vart ickeväljande hemtjänstbrukare ska hamna i framtiden ska avgöras av Vård- och omsorgsnämnden. Centerpartiets gruppledare Christian Widlund sa i debatten att det kan vara "värt att prova" att flytta ickevalsfrågan i den ansvariga nämnden för att den vägen se om det påverkar valfriheten positivt. 

undefined
Andreas Bohlin (S) argumenterade för att Norrköpings kommun borde sluta med att använda sig av Lagen om valfrihet inom hemtjänsten. Andreas Bohlin vill hellre att kommunen använder sig av Lagen om offentlig upphandling för att eventuellt använda sig av privata företag i hemtjänsten.

Andreas Bohlin (S) anförde att han och Socialdemokraterna var med om att införa etableringsfrihet för hemtjänstföretag utifrån en förhoppning om att det skulle kunna gynna äldreomsorgens kvalitet. Så blev emellertid inte fallet, enligt Bohlin, och därför vill nu S att Norrköpings kommun istället för LOV bör utreda möjligheten att vid behov upphandla privat hemtjänst via LOU - Lagen om offentlig upphandling. Enligt Andreas Bohlin skulle en sådan ordning ge de ansvariga kommunpolitikerna större möjlighet att säkra de privata företagens kvalitet.

Nicklas Lundström från Vänsterpartiet yrkade avslag på förslagen från både Borgerlig samverkan och Socialdemokraterna. 

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl gick in i diskussionen mot slutet av debatten. Hon betonade att kvalitetsgranskningen av de privata företagen var betydligt mer omfattande och ingripande än vad som gäller för den egna kommunala verksamheten. De privata företagen, sa Sophia Jarl, granskas både av den kommunala myndigheten och av den statliga myndigheten IVO. Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) var inne på samma tema i sitt anförande. Hon ansåg att kritikerna borde ropa "Hurra" istället för att klaga när det visar sig att kommunens kontroll fungerar och avtalen sägs upp med företag som inte håller hög kvalitet. Fullmäktige beslutade att säga ja till förslaget från kommunledningen. Ickevalsprincipen i hemtjänsten är därmed avskaffad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!