Två försök har redan gjorts men stött på patrull. Det innebär att många nuvarande och blivande husägare så småningom kommer att få en rätt saftig räkning att betala.
En gatukostnadsutredning gjordes senast för drygt åtta år sedan. Det var många som reagerade högljutt då när de förstod att de skulle behöva betala över 100 000 kronor per hushåll för att få höjd standard på det som kallas allmän platsmark när området detaljplaneläggs.
Vägarna i området anses vara av undermålig kvalitet då Marbystrand från början varit ett sommarstugeområde. För de som då 2015 hade sina hus på plats handlade det om 130 000 kronor och för nybyggare 275 000 kronor. Utredningen godkändes men genomfördes aldrig då hela detaljplaneförslaget underkändes i Mark- och miljööverdomstolen.
Som Folkbladet berättat tidigare gör kommunen nu ett omtag för att äntligen efter nästan 20 års väntan få detaljplanen på plats. Då har den gamla utredningen blivit för gammal eftersom ytterligare hus kommit till och eftersom kostnader för att färdigställa vägar, gång- och cykelvägar och grönområden i det detaljplanelagda området också har ökat.
Vi har bett chefen för exploatering på kommunens samhällsbyggnadskontor, Henrik Haugness, förklara varför befintliga husägare kommer att tvingas betala rätt avsevärda belopp och ännu mer om man tänker bygga nytt.
– Frågan om gatukostnadsutredning finns reglerad i plan- och bygglagen. Däremot är det sällan det är ett så här stort område som omfattas, med kanske upp till 400 hus. Det är också sällsynt att sådana här utredningar görs. Området har växt mycket och inför kommunens övertagande behöver standarden på den allmänna platsmarken förbättras. Hittills har det varit en vägförening som skött området där ju alla husägare är medlemmar och dit de betalat pengar för att underhålla områdets vägar.
– I och med att detaljplanen antas kommer kommunen att ta över driften och underhållet från vägföreningen, vilket innebär att den utgiften försvinner för husägarna. Samtidigt ska standarden på vägarna förbättras, belysningen bli bättre, gång- och cykelvägar byggas och parkmark iordningställas. Då anser kommunen att det är rimligt att en avgift tas ut av dem som bor där, säger han och menar att alla kommunens fastighetsägare redan nu betalar när kommunen sköter underhållet.
Då bakas kostnaden in i priset på en tomt eller hyran i ett hus.
– Däremot är det viktigt att påpeka att lagen också säger att kostnaden som husägarna ska betala är skälig och rättvis. Det är orsaken till att de som redan bor i området ska betala en lägre avgift eftersom de hittills bidragit till vägstandarden via vägföreningen. De som bygger nytt får stå för en större kostnad.
En del av området ägs av det privata bolaget OBOS som styckar av och säljer tomter till hugade spekulanter. Då är det OBOS som får stå för den kostnad som gatukostnadsutredningen kommer fram till. Men det är rimligt att anta att företaget i sin tur tar ut åtminstone delar av den kostnaden när man sätter priset på tomten.
Någon gång i höst kommer detaljplanen gå ut för granskning och då kommer gatukostnadsutredningen att presenteras. Sedan dröjer det till åtminstone senhösten nästa år innan planen kan antas.
– Av erfarenhet vet vi att det kommer att bli reaktioner från husägarna i området. Så när allt är klart vet vi inte, säger Henrik Haugness.