Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sådde ett frö som slog rot

NORRKÖPING
Alla ni kvinnor som letar efter en uppgift men inte tycker ni finner den - kom till barnen!
Det var för precis hundra år sedan och orden sas i Norrköping. Här fanns fröet - det talas senare mycket om frön och dess utvecklingsmöjligheter - som kom att bli landets förskolelärarutbildning. Här fanns systrarna Ellen och Maria Moberg och 1902 tog de två elever till hjälp för sin barnträdgård. Igår firades jubileet i De Geerhallen.

Kom alla ni som letar efter en uppgift! Skådespelarna Eva Carlsson och Åsa Bergström talar som systrarna Moberg med iver om sitt engagemang för barnens fostran och utveckling. Det var 100 års sedan.  1912 fick Fröbelförskolan ett bidrag från Norrköpings stad på 2.000 kronor.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Kom alla ni som letar efter en uppgift! Skådespelarna Eva Carlsson och Åsa Bergström talar som systrarna Moberg med iver om sitt engagemang för barnens fostran och utveckling. Det var 100 års sedan. 1912 fick Fröbelförskolan ett bidrag från Norrköpings stad på 2.000 kronor. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-05 00:00
Kom till barnen, lev för barnen! Ellen (1874-1955) och Maria (1877-1948) Moberg ville något mer med sina liv, inte bara syssla med hemmets underhåll och passa upp på sina bröder. Det räckte inte.
I Norrköping där så många kvinnor var i arbete, var behovet av barnpassning skriande. Det fanns några barnkrubbor som just gjorde det, "passade" barnen. Men redan vid förra sekelskiftet, fanns det en pedagogik med tankar om barnen som ömtåliga plantor som med rätt omvårdnad skulle växa och utvecklas och, inte minst, som goda människor fortsätta att ge liv åt goda människor.
Från tyske Friedrich Fröbel hämtade systrarna sin inspiration och övertygelse: allt finns i detta "frö", en kindergarten gav möjlighet.

<b>Klippte och knöt</b>
Efter den högtidliga bandklippningen igår när jubileumsfesten invigdes, talade rektor Bertil Andersson om hur utbildningen tillhört universitetet sedan 1977 - ett 25-årsjubileum i det stora också - och han uppmanade bandklipparna, fullmäktigeordförande Ulla Petterson Carvalho och prefekten Birgitta Johansson att knyta ihop de avklippta banden som en symbol för det fortsatta goda samarbetet. Ulla Petterson Carvalho lovade att inom kort ska en gata eller en plats i Norrköping uppkallas efter systrarna Moberg.

<b>Skådespel</b>
Förtjusta samlades de deltagande lärarna från förskoleseminarier för att se bilder på sig själva i en stor skärmutställning, avgångseleverna år för år. En annan utställning berättade utbildningens historia med systrarna Moberg som initiativtagare.
Vid invigningen gav skådespelarna Eva Carlsson och Åsa Bergström röst åt de två systrar som startade alltihop i sitt föräldrahem på Skolgatan, 1899.

<b>Socialt engagemang</b>
Det blev teater i De Geerhallen med Ellen Mobergs egna ord, nedskrivna i en dagbok och sammanställda av Eva Carlsson. Med livfullt engagemang, både socialt och idémässigt, talade de här kvinnorna om sin tro på barnets möjligheter, det som ledde till att de startade folkbarnträdgård för fattiga barn 1904. Det var till stöd för mödrarna, men annars var tanken klar: det var mödrarnas plikt att sköta sina barn lika väl som sina hem.
Ingenstans talas det vid den här tiden, inte i pjäsens text åtminstone, om några fäder.
De små eleverna blev snart fler och utbildningen handlar först om en A-kurs på ett år där man blev barnträdgårdslärarinna med bl a uppfostringslära på schemat, en lika lång B-kurs till uppfostrarinnekallet i hemmet. På en månad ledde C-kursen till barnsköterska.

<b>Moderna idéer</b>
Mycket moderna låter Ellens ord om hur barnen ska uppfostras i överensstämmelse med sig själva och naturen, men vid den tiden lades också gud in i rättesnöret.
Hos Mobergs på Skolgatan var allting anpassat till de små eleverna och tapeterna var tvättbara. Här fick plantorna "näring, ans och vård" och säkerligen mycket kärlek.
Kanske ord från "tanterna på Fröbel" som är lika aktuella idag för det lyssnande auditoriet av lärare och studenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!