Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill S göra länet tryggare och bekämpa kriminalitet

Nu tar Socialdemokraterna i Östergötland ett helhetsgrepp om samhällsproblemen och kriminaliteten, och lägger förslag som innebär både hårdare tag och förebyggande arbete, för ökad trygghet.

"Vi menar att det här är en farlig utveckling och någonting som vi helt enkelt måste vända", säger Teresa Carvalho, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

"Vi menar att det här är en farlig utveckling och någonting som vi helt enkelt måste vända", säger Teresa Carvalho, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Foto: Ellen Aguirre

Norrköping2021-03-29 17:00

Socialdemokraterna i Östergötland har under hösten och våren arbetat fram ett åtgärdspaket med 14 förslag för lokal, regional och nationell nivå som ska öka tryggheten: "Agenda för ett starkare & tryggare Östergötland – tillsammans ska vi bekämpa kriminaliteten".

Arbetet har letts av riksdagsledamoten och nyvalda ordföranden i Socialdemokraterna i Östergötland Teresa Carvalho, Norrköping, och kommunalrådet och styrelseledamoten i distriktsstyrelsen Kristina Edlund, Linköping.

– Bakgrunden till arbetet är att vi socialdemokrater i Östergötland ser och har sett hur kriminaliteten har utvecklats i vårt samhälle, och hur det har påverkat samhället de senare åren, inte minst vad gäller framväxt av parallellsamhällen och att många faktiskt upplever en ökad otrygghet. Vi menar att det här är en farlig utveckling och någonting som vi helt enkelt måste vända, säger Teresa Carvalho.

– Brottsligheten utgör i grunden ett hot mot det demokratiska samhället, och måste därför bekämpas med alla medel. Vi ska vara stenhårda mot brotten, men också mot brottens orsaker. Det är viktigt att understryka: medan vissa är väldigt fast i att skrika efter hårdare straff och andra pekar på de förebyggande åtgärderna, så säger vi att det handlar inte om antingen eller, utan det handlar om både och.

– Vi inser att vi nog inte har använt all nödvändig kraft för att vända den här utvecklingen. För att vara lite självkritisk så är det nog så att vi socialdemokrater inte riktigt har insett vidden av de här problemen i tid, samtidigt som problemen har eskalerat, säger Teresa Carvalho.

– Jag är angelägen om att visa östgötarna att vi ser de här problemen, säger Carvalho och talar om att agera därefter. 

Förslagen ska också bli en motion till partikongressen i höst, där politiken som man ska gå till val på 2022 spikas.

Bland förslagen finns att öka polisens lokala närvaro, avhopparverksamhet, att Norrköping och Linköping ska delta i "Sluta skjut" som gett resultat i Malmö, slopad straffrabatt för 18-20-åringar som begår grova brott, stärkt vittnesskydd, större befogenheter för tullen att ingripa på länets flygplatser och i hamnen, fler övervakningskameror vid brottsutsatta platser, och att ge ordningsvakter möjligheter att avvisa kriminella gäng från offentliga platser.

– Vi ser att ordningsvakterna kommer att ha en viktig roll framöver runt om i Östergötland och i kommunerna, säger Kristina Edlund.

"Det här är ett systematiskt, långsiktigt arbete. Det kommer att ta många år att vända en utveckling", säger Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping.
"Det här är ett systematiskt, långsiktigt arbete. Det kommer att ta många år att vända en utveckling", säger Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping.

Andra förslag är fältassistenter i utsatta områden, trygghetsperspektiv i stadsplanering, försvåra för föräldrar att tacka nej till insatser från socialtjänsten, avskaffa ebo-lagen och att kommunerna i Östergötland ska införa krav på deltagande i språk- och samhällsinformation för nyanlända för att få försörjningsstöd.

S vill också genomföra en ny folk- och bostadsräkning, och knäcka välfärdsbrottsligheten, återinföra arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring, och göra bakgrundskontroller av förtroendevalda politiker och anställda inom offentlig verksamhet för att hindra kriminella från att ta sig in i politiken och kommunala verksamheter.

På frågan om det finns likheter med den trygghetssatsning som Kvartetten presenterat i Norrköping svarar Carvalho att det är flera delar som går hand i hand med det man pekar på här, inte minst uppsökande arbete för socialtjänsten i utsatta områden.

Fakta

Socialdemokraterna i Östergötland lägger fram "Agenda för ett starkare & tryggare Östergötland – tillsammans ska vi bekämpa kriminaliteten".

Agendan innehåller 14 förslag, 14 områden, för lokal, regional och nationell nivå som ska öka tryggheten.

Bland förslagen finns skärpt förhandskontroll av arbetsgivare som vill ta arbetskraft till Sverige, bakgrundskontroll av förtroendevalda, effektiv avhopparverksamhet, stärkt vittnesskydd och kamerabevakning av brottsutsatta områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!