Coronapandemin har blottat en hel del brister inom äldreomsorgen.
Brister som Socialdemokraterna i länet nu vill försöka åtgärda.
På måndagen presenterade de sin agenda för en tryggare äldreomsorg med 32 förslag på hur omsorgen för de äldre kan förbättras.
– Vår utgångspunkt i det här arbetet har varit att man som äldre ska kunna känna trygghet på ålderns höst. Sen pandemin bröt ut har personalen inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården utfört stordåd och man har på ett gott sätt hanterat de akuta faserna, men pandemin har även blottat flera brister. Samhället har inte varit tillräckligt rustat för den här situationen. Smittan tog sig in på äldreboenden och dödstalen har varit höga. Sverige har inte haft förmågan att skydda sina äldre. Det är ett underbetyg till politiken. Vi har inte lyckats och så kan vi inte ha de i väldfärdsland som Sverige, säger Anna Johansson, äldre- och omsorgsnämndens ordförande i Mjölby.
S vill nu se tryggare anställningar inom äldreomsorgen och avskaffa beroendet av vikarier för att klara grundbemanningen i verksamheten och ersätta osäkra timanställningar och vikariat med tillsvidareanställd personal med adekvat utbildning.
De vill också inför krav på att de anställda kan svenska och föreslår att de som inte hanterar språket får utbilda sig parallellt med arbetet.
– Personalen inom äldreomsorgen behöver kunna svenska för att utföra sitt arbete på ett bra sätt. Vi vill också ställa kravet på arbetsgivaren att se till så att den personal man har anställd också får möjlighet att utveckla sitt språk om man behöver det, säger Johansson.
S vill även genomföra riktade lönesatsningar på undersköterskor i kommunal hemtjänst, låta undersköterskorna arbeta med det de är proffs på, nämligen omsorg, och föreslår även att ingen chef ska ha fler än 25 underställda medarbetare.
De vill även säkra tillgången på skyddsutrustning och föreslår därför att särskilda beredskapslager med skyddsutrustning upprättas.
Ett annat förslag handlar om att fler vårdcentrum, där regionen och kommunen har en nära samverkan kring vårdplatser, inrättas.
– Vårdcentrumet i Finspång är en pionjär när det gäller det här och ett konkret resultat av hur vi ställer om vården närmare östgötarna. Vi vill införa fler liknande vårdcentrum, säger Helena Balthammar (S), regionråd.