Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill M stoppa terrorresor

Inga bidrag till föreningar som propagerar för terrorresor. De ska inte heller kunna använda kommunens lokaler.

Stoppa terrorism. Riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) och oppositionsrådet Sophia Jarl (M) presenterade en rad förebyggande åtgärder.

Stoppa terrorism. Riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) och oppositionsrådet Sophia Jarl (M) presenterade en rad förebyggande åtgärder.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2016-01-22 18:00

Att noggrannare utreda ansökningar om föreningsbidrag är ett konkret förslag i en motion till kommunfullmäktige från oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

– Det är viktigt att man säkrar upp att de pengarna inte hamnar i fel händer, säger Sophia Jarl.

På fredagen presenterade hon och riksdagsledamoten Andreas Norlén (M), Norrköping, olika typer av åtgärder som de tycker måste till på kommunal och nationell nivå för att förebygga terrorresor och rekrytering.

– Vi vet i dag att det finns en nationell utredning. Vi vet också att alla de människor som blir föremål för den nationella utredningen måste bo någonstans: de bor ute i våra svenska kommuner. Norrköping är den åttonde största kommunen i Sverige och då finns det anledning att tro att även den här problematiken skulle kunna finnas här i Norrköping, säger Sophia Jarl.

Hur många som rest från Norrköping för att ansluta sig till terrororganisationer vet hon inte. Tidigare har man talat om två personer. En 17-årig flicka från Linköping har nyligen blivit misstänkt för att vara på väg.

– Det måste finnas en tydlighet från kommunens sida vart man kan vända sig om man misstänker att en släkting eller en vän har blivit föremål för rekrytering, säger Sophia Jarl som föreslår att kommunen ska ta fram en tydlig riktlinje, och en handlingsplan för att förebygga rekrytering.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, där Andreas Norlén är ordförande, ansvarar för demokratipolitiken.

– Radikalisering och politisk eller religiös extremism är allvarliga hot mot medborgerliga fri- och rättigheter här i Sverige, och i andra länder, säger Andreas Norlén.

Allianspartierna och regeringspartierna har genom en överenskommelse i KU nyligen vässat politiken. En av punkterna är att sprida kunskap om våldsbejakande islamistiska organisationer, genom Forum för levande historia.

– Det finns ganska bra kunskap om vänsterextremism och högerextremism av klassisk modell i Sverige. Man vet vad de autonoma står för och vad rasisterna står för – men det är betydligt svårare för skolpersonal och lärare att veta vad den ideologiska, principiella grunden för den islamistiska extremismen är, säger Andreas Norlén.

Kommunerna måste också bli tuffare mot samfund och organisationer som bjudit in hatpredikanter, kända rasister eller Förintelseförnekare menar Norlén.

M-motion

Sju moderater med Sophia Jarl i spetsen har lämnat en motion till kommunfullmäktige där de föreslår att kommunstyrelsen och berörda nämnder ska få i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur kommunen ska agera om någon i verksamheten får kännedom om att terror- eller krigsbrott har begåtts eller planeras att begås i andra länder.

De vill också att kommunen ska ta fram en handlingsplan för att förebygga rekrytering, och att man ska se över rutinerna för bidrag till föreningar och organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om