Det byggs som aldrig förr i Norrköping.
Men många av kommunens invånare kan inte ta del av de nya bostäderna eftersom boendekostnaderna är alldeles för höga.
Det vill Kvartetten (S, L, C, KD) nu göra något åt.
De har tagit fram ett program med 13 förslag som ska bidra till billigare byggande och lägre boendekostnader, så att fler människor i fler delar av kommunen får möjlighet att hitta en passande bostad.
– Vi ska göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna i nyproduktionen. Vi hoppas att våra förslag kan bidra till att boendekostnaderna ligger kvar på dagens snittkostnad och inte pressas upp ytterligare, så att fler människor kan vara med och ta del av de nya bostäderna, säger Lars Stjernkvist (S).
Ett av förslagen handlar om att det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder ska skriva ner värdet på vissa av sina nybyggda fastigheter för att sänka hyresnivåerna.
– Hyresbostäder går väldigt bra ekonomiskt och nu vill vi använda en del av de medlen för att förbättra bostadsmarknaden. Genom att göra en direktavskrivning kan boendekostnaderna sänkas rejält. Det är något som redan gjorts i enstaka fall men nu vill vi att det ska göras mer strategiskt, säger Stjernkvist.
Ett annat förslag handlar om att sänka kraven i detaljplaner. Det kan till exempel handla om att minska kraven på arkitektur och gestaltning för att få ner kostnaderna.
Kvartetten vill också öppna för att låta exploatörer bidra med planeringsunderlag i detaljplaneprocessen.
– Vi har tittat på vad vi kan göra för att underlätta vid byggen och genom att lätta lite på de här reglerna och låta företag vara mer delaktiga när det gäller detaljplaner så kan vi skynda på den processen, säger Karin Jonsson (C).
Kvartetten föreslår även en utökad satsning på så kallade koncepthus, alltså standardiserade bostäder som kan byggas till ett billigare pris.
– Sveriges regioner och kommuner har tagit fram flera koncepthus som kommuner nu kan få ta del av. Vi har redan byggt ett i Skärblacka och vill nu bygga på fler ställen framöver, säger Jonsson.
De vill även se att det i högre utsträckning ställs krav på nya bostäder för specifika målgrupper, exempelvis unga, och att lägsta slutliga boendekostnad blir ett viktigt urvalskriterie i fler marktilldelningar.