Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill Centerkvinnorna stävja våldet i nära relationer

Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem. Ungefär var tionde barn i Sverige får bevittna våld i hemmet. Ett verktyg som Centerkvinnorna hoppas ska kunna stävja våldet är att införa konceptet Huskurage.

"Om det är en akut situation ska man direkt ringa till polisen", säger Anna Edebo som talade under Centerkvinnornas arrangemang på lördagen.

"Om det är en akut situation ska man direkt ringa till polisen", säger Anna Edebo som talade under Centerkvinnornas arrangemang på lördagen.

Foto: Pressbild

Norrköping2021-08-30 20:00

I samband med East Pride 2021 arrangerade Centerkvinnorna en träff i Norrköping där man lyfte problematiken kring våld i nära relationer. Man diskuterade även frågan ur ett HBTQ-perspektiv. 

Anna Edebo gjorde sitt första offentliga framträdande som ordförande för CK Norrköping.

– Våld i nära relationer och hur man kommer åt det är en av Centerkvinnornas hjärtefrågor. Innan jag engagerade mig politiskt förstod jag nog inte riktigt hur utbrett samhällsproblem det är, säger hon.

För att förebygga dessa brott vill Centerkvinnorna nu att Norrköping inför ett redan etablerat koncept som heter Huskurage. En våldspreventiv metod som går ut på att grannar går ihop och agerar “första linjens försvar”.

– Vi vill gärna se att våra hyreshus och bostadsrättsföreningar anammar det konceptet.

Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage ökar för att få fler att agera vid oro för att någon far illa.

– Det som förväntas av dig som granne är att du knackar på om du är orolig. Antingen när det lugnt eller när det faktiskt väsnas. Och om du känner dig rädd, hämta en annan granne och stör i det pågående våldet. Forskningen visar att bara det är preventivt.

– Få våldsutövare vill erkänna vad de har gjort, därför är det viktigt att man aktivt ber om att få prata med den andra parten. Om något fortfarande inte känns rätt, ring störningsjour eller polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!