Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så undviker du julbränder

December är de levande ljusens månad. Som följd inträffar tre bränder varje dag.Att 20 procent dessutom saknar brandvarnare gör december till en riskfylld månad.- Testa era brandvarnare och byt batteri inför jul, råder räddningstjänsten.

"Idag preparerar vi våra ljusstakar med allt möjligt. Det blir som en brinnande marschall", som här. Brandman Johan Andersson visar hur man släcker branden med en brandfilt.

"Idag preparerar vi våra ljusstakar med allt möjligt. Det blir som en brinnande marschall", som här. Brandman Johan Andersson visar hur man släcker branden med en brandfilt.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2012-11-28 17:35

I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt. 40 procent av alla bränder i hemmet som orsakas av levande ljus inträffar i december.

- Idag preparerar vi våra ljusstakar med allt möjligt. Det här blir som en brinnande marschall, säger insatsledare i Norrköping Jan Tengeborg.

Räddningstjänsten rekommenderar därför flamsäker mossa och att man inte tänder några ljus på morgonen.

- Avstå från morgonmyset, vänta med ljusen tills ni kommer hem på kvällen.

De flesta bränder inträffar mellan klockan 15 och 22 under december. Många till följd av just glömda morgonljus.

Brandfilt

För att öka brandsäkerheten hemma bör man ha både en handbrandsläckare och en brandfilt.

- Perfekta julklappar, tipsar Jan Tengeborg och berättar att 40 procent av hushållen inte har något att släcka en brand med och 20 procent har brandvarnare som inte fungerar.

Räddningstjänsten slår också ett slag för att vara varsamma med bärbara datorer, som faktiskt är en brandrisk.

- Se till att inte lägga laptoppen i sängen eller i soffan, det kan bli varmgång och fatta eld, säger Jan Tengeborg

För den som råkar ut för en brand väntar en omtumlande period. Sanering efter bränder tar tid och kostar mycket pengar.

- Efter att första ljuset är nere i mossan så har vi en hektisk månad framför oss, berättar Peter Andersson, delägare på saneringsföretaget Ocab i Norrköping.

Sanering tar tid

Han har varit med om många bränder som orsakats av ett enda adventsljus och som medfört att bostadsinnehavarna tvingats bo på annat håll i flera månader.

- Det tar mellan tre och sex månader att sanera en normalstor lägenhet efter en brand, säger Peter Andersson.

Ofta är det pulvret från brandsläckaren som gör att hemmet måste saneras ordentligt.

- Men det är dyrare att inte använda den. Bättre att ta saneringskostnaden än att ta en stor brand som kan kosta hela ditt hem, inflikar räddningstjänstens insatsledare Jan Tengeborg.

Många saknar försäkring

Saneringskostnaden, efter en vanlig brand, ligger på cirka 1000 kronor kvadratmetern. Det här täcks oftast av din hemförsäkring om du nu har någon.

- Det är alltför vanligt att framförallt unga inte har någon hemförsäkring, säger Peter Andersson.

Vid en brand som startade i källaren på Repslagaregatan för drygt en månad sedan blev 30 källarförråd rökskadade.

- Tio av de drabbade hade ingen försäkring, säger Peter Andersson.

Så minskar risken för brand
- Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).- Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.- Se till att det finns brandvarnare i bostaden - gärna flera - och kontrollera att de fungerar. - Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!- Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.- En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.- Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om