Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så undviker du bilinbrott

NORRKÖPING
De centrala delarna av stan, innanför Promenaderna, och söder om centrum. Det är de områden i Norrköping som är mest utsatta för bilinbrott, bilstölder och skadegörelse på bil.
Det finns sätt att minska risken för bilinbrott: lämna inget stöldbegärligt kvar i bilen, och parkera nära gatubelysningen.

Töm bilen - innan någon annan gör det. Lämna inte kvar plastkassar eller annat i bilen som kan se intressant ut för tjuven.
FOTO: JANNE FORSBY

Töm bilen - innan någon annan gör det. Lämna inte kvar plastkassar eller annat i bilen som kan se intressant ut för tjuven. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-09-07 00:00
Centrala stan innanför Promenaderna, Ljura och Albrektsvägen, Vilbergen, Rambodal, Navestad, Nordantill. Det är de områden i Norrköping som är mest utsatta för bilinbrott, bilstölder och skadegörelse på bil.
- Det är de områden där vi haft flest av den här typen av brott, säger Thorbjörn Lundström, t f chef för spaningsroteln vid polisen i Norrköping.
Det säger han efter att ha tittat på antalet brott riktade mot bilar under det första halvåret i år, från januari till och med juni månad.
Under den perioden anmäldes 1 749 brott mot bilar, d v s bilinbrott, bilstölder, försökt till stöld och skadegörelse.

<b>Nedåtgående trend</b>
De tre senaste åren har trenden varit nedåtgående, med färre anmälda bilbrott. Kanske beror det på en ökad benägenhet att inte polisanmäla skador på bilen, eller på polisens kampanjer, senast i somras, där man håller ökad koll på brottsbenägna personer genom bättre interninformation inom polisen, tror Thorbjörn Lundström.
De områden som drabbas mest av bilbrott är de där det står mycket nattparkerade bilar, på gator och parkeringstorg.
Söder om centrum händer det mer än i norra delen av stan.
- Det är betecknande att det är mer söder om centrum än norr om centrum. Haga, Eneby och Pryssgården har inte lika mycket som Smedby och Rambodal, noterar Thorbjörn Lundström.
Vilka begår oftast bilinbrotten?
- Narkomanerna, svarar Thorbjörn Lundström tveklöst.
De är ute efter något att stjäla som de sedan snabbt kan sälja och få pengar för. Och för en narkoman med godissug kan det räcka med en chokladkaka för att han ska knacka rutan.
I andra fall kan det röra sig om ungdomar som ser en fin bilstereo som de vill åt, menar Lundström.
Hur går inbrotten till?
- De knackar en sidoruta. Det går fort.
En del skadegörelse står berusade personer nattetid för, sparkar till en bil i förbifarten.
Bilinbrott ställer till mycket besvär för den som drabbas. Självrisk, stillestånd för bilen, man kanske inte tar sig till jobbet den dagen, säger Thorbjörn Lundström.
Kan man göra något för att minska risken för inbrott i bilen?
- Ja, det går, säger Thorbjörn Lundström och ger några råd:
- Om du kan välja så ställ inte bilen i ett mörkt hörn av parkeringsplatsen. Ställ den i stället nära infarten, vid parkeringsautomaten där det finns belysning.
- När du ställer bilen på gatan så ställ den så nära gatubelysningen som möjligt.
- Larm är bra, de undviker dem. Men det händer att de struntar i larmet.
- Och lämna ingenting i bilen. En tom ICA-kasse kan se ut som om den innehöll något. Om en narkoman ser den kan han knacka rutan.
- Många stölder handlar om att någon ser något ligga i bilen - och så knackar han rutan. Det går fort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om