Så tycker grannarna

Flera av de boende på Södra Promenaden är positiva till att Bollen nu blir asylboende.

Karin Biörsmark blir granne med det nya asylboendet.

Karin Biörsmark blir granne med det nya asylboendet.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2015-05-18 12:00

– Vi trodde att huset skulle rivas och att det skulle byggas nytt. Men tills dess är det bra att Bollen utnyttjas på ett bra sätt. Så vi har inga problem med att det blir asylboende. Det säger Jacob Wall, som bor med sin familj i en av villorna som ligger tvärs över gatan från Bollen.

Byggnaden i sig tycker Jacob Wall inte har ett speciellt tilltalande utseende och eftersom det råder bostadsbrist i Norrköping räknar han med att Norrköpings kommun använder en stor del av parken, bakom Bollen för att förtäta området när det senare byggs bostäder.

Ett liknande resonemang för Karin Biörsmark som bor längre ner på Södra Promenaden, i ett av de engelska radhusen.

– Jag har längtat efter att Bollen tas bort men tills det sker känns det vettigt att huset används till något bra, konstaterar Karin Biörsmark.

David Wallin är leveranschef på Pema, som har sitt kontor bredvid Bollen.

– Vi läste om nyheten i tidningen men ingen här har några speciella åsikter om det. För oss spelar det ingen större roll vilka våra grannar är. Däremot tycker vi att Bollen är i ganska dåligt skick och nog behöver rivas, säger David Wallin.

Även IFK Norrköping är en av de närmast grannarna. Här finns Pontus Franzén från Peking Fanz. Han har själv bott fyra år i Bollen och tycker att huset har fått oförtjänt dåligt rykte. Franzén menar att det är bra att de asylsökande får bo mitt i samhället, istället för att hamna på landsbygden.

– Vi hade en asylsökande kille i mitt fotbollslag som bodde i Gusum. Han åkte två gånger i veckan in till Norrköping, för att träna med vårt lag. För honom blev idrotten vägen in i samhället, konstaterar Pontus Franzén.

Även hos Hyresbostäder har man haft beredskap för att om beslutet att Bollen blir asylboende skulle väcka känslor och reaktioner.

– Men det har varit helt lugnt på sociala medier, konstaterar Lars Löfgren, marknadschef.

Hyresbostäder tar lika mycket betalt för Bollen som asylboende, som när det hyrdes ut som studentboende. Priset ligger på 4,5 miljoner kronor men då svarar Hyresbostäder för skötseln av fastigheten.

– Efter våra kostnader för drift, värme, el och skötsel blir det en nettointäkt på två miljoner kronor, säger Lars Löfgren.

Han är noga med att påpeka att Bollen endast kommer att fungera som tillfälligt asylboende under begränsad tid. Det blir ingen fortsättning.

Asylboendet i Bollen kommer att öppnas under juni. Företaget Nuvida AB, som kommer att driva boendet, kommer att ha 300 asylsökande i huset som rymmer 149 bostäder och där merparten består av ett rum och där toalett/badrum delas med andra i en korridor. Maten kommer de boende själva att få laga i något av de 45 självhushållskök som finns.

Nuvida får 174 kronor per person/dygn i ersättning av Migrationsverket. De asylsökande får 71 kronor/dygn och vuxen om man är ensamstående. Ingår man i en familj får man 61 kronor per person/dygn. Dagsersättningen ska förutom mat också räcka till kläder, skor, sjukvård, mediciner, tandvård och hygienartiklar enligt Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om