Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så sparar du el på ett smart sätt

Den största energitjuven i hemmet är belysningen. Tända lampor kostar mer än både kylen och frysen.
På Villafamiljens mässa, som startar i dag i Norrköping, finns ett energismart hus som lär oss hur vi sparar både pengar och miljön.

Låna en wattmätare hos mig, säger Rolf Karlberg, elrådgivare hos Norrköpings kommun. Då kan man enkelt se hur mycket el de olika apparaterna drar.

Låna en wattmätare hos mig, säger Rolf Karlberg, elrådgivare hos Norrköpings kommun. Då kan man enkelt se hur mycket el de olika apparaterna drar.

Foto:

NORRKÖPING2007-09-07 06:00
Det är Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket som på uppdrag av regeringen driver den landsomfattande kampanjen Bli energismart. I den ingår huset som visar hur vi kan spara el.

Lågenergilampor
Det enklaste är att byta ut sina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.
- Alla vet att det finns lågenergilampor, men de används inte, säger Peter Bennich, Energimyndighetens expert på elförbrukning. Genom att byta ut de tio mest använda glödlamporna i hemmet mot lågenergilampor kan en familj spara 500 kilowattimmar per år.
För tio, femton år sedan var det vitvarorna som drog mest el i hemmet. I dag hamnar de på andra plats, efter belysningen.

Har skärpt sig
- Tillverkarna av kylskåp och frysar har skärpt till sig, säger Peter Bennich. I dag måste de också energiklassa sina vitvaror. Energiklass A++ drar minst energi. Genom att byta från ett kylskåp i energiklass C till A kan man halvera kostnaden.
På tredje plats kommer hemelektroniken.
- Det blir allt vanligare att alla i hushållet har egen dator och kanske även egen TV, säger Peter Bennich. De står på hela tiden och även om de står i stand by-läge, eller till och med är avstängda, drar de el. Man har gjort en beräkning som visar att alla apparater i landet som står i stand by-läge motsvarar 30 000 - 60 000 villors årsförbrukning av el.
En platt-TV kostar 600 kronor mer per år i elförbrukning än en gammal TV-apparat. Och mobilladdaren drar el när den sitter i eluttaget, även om ingen mobil laddas.
För att få veta hur mycket el de olika apparaterna drar, kan man låna en wattmätare hos kommunens elrådgivare.
- Det är gratis, säger Rolf Karlberg, Norrköpings elrådgivare.

Beställ tid
Den som vill se över sin elförbrukning kan beställa tid hos honom.
- Hur man kan dra ner på sin elförbrukning är individuellt, säger han. Vi måste sätta oss ner och prata så jag vet förutsättningarna.
För den som bor i villa och vill sänka sina kostnader rejält handlar det förstås om mer genomgripande förändringar. Först och främst gäller det att se över husets klimatskal, alltså väggar, tak, fönster och golv. Huset ska vara välisolerat, tätt och släppa ut lite värme. Mest värme försvinner ut genom fönstren. Därför är det bäst att byta ut fönster och att tilläggsisolera taket.
Det energismarta huset är nybyggt och har extratjocka, välisolerade väggar. Fönster och dörrar är täta och mycket energieffektiva. Värmesystemet återvinner värmen från frånluften kombinerat med en solfångare med tillhörande ackumulatortank.

Vill inspirera
- Den genomsnittliga årsförbrukningen av el för en normalvilla är 25 000 kilowattimmar, säger Peter Bennich. Uppvärmningen står för 15 000. Ett nybyggt hus har en årsförbrukning på 15 000 kilowattimmar totalt. Och om man lägger ner lite mer krut kan man komma ner till 8 000 kilowattimmar. Med det här energismarta huset vill vi ge inspiration både till den som bygger nytt och till den som renoverar ett gammalt hus. Det går alltså att komma ner rejält i elförbrukning. Och det är något som gynnar både den egna plånboken och miljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om