Så snabbt blir din bil en dödsfälla
NORRKÖPINGDet kan vara över 60 grader varmt i en bil som stått i solen några timmar. För en kvarglömd hund är det en garanterad dödsfälla. - En hund har inga svettkörtlar. Det enda den kan göra är för att hålla sig sval är att hässja, att andas häftigt, säger veterinären Sven Ödman.
När Folkbladet mätte temperaturen i en bil som stått i solen var det 40 grader varmt redan efter en timme. Några timmar senare hade mätaren passerat 60-strecket. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
<b>Olika förutsättningar</b>
Till skillnad från människor kan husdjuren i bilen inte själva ta sig ut om det blir för varmt. Och det är ofta hundar som drabbas.
Det går inte att generellt säga hur länge en hund klarar av att vänta i en bil en varm sommardag. De hundar som är trånga i halsen, trubbnosiga och lite äldre drabbas hårdare än andra. Vissa får svårt att andas och svullnar i halsen.
- Om en slang suger upp mycket luft buktar den ihop, det är på samma sätt med hunden när den måste andas hastigt för att försöka kyla sig, säger veterinären Sven Ödman.
<b>Kan få bestående men</b>
Hundens blodförsörjning kan försvåras och lungorna fyllas med vätska. Och om hunden inte tas om hand kan den få bestående men av värmechocken.
- Det gäller främst hjärta och lungor, men även de övre luftvägarna kan bli trängre, säger Sven Ödman.
Varma sommardagar bör hunden vara där den kan hålla sig sval, gärna i en källare. Det är också bra om den får bada. Sven Ödman tror att många hundar skulle må mycket bättre om de fick lite kortare päls.
- Ta gärna tempen på hunden, så ser du om den är för varm, säger han.
<b>Duscha hunden</b>
Normalt är hundens kropptemperatur mellan 37,5 och 38,5 grader. Men om termometern visar mer än 40 grader bör hunden kylas ner med kallt vatten.
- I armhålor och på benen har hunden ofta mindre päls och där kyls den snabbare. Hundar med tjock päls kan duschas med trädgårdsslangen, säger Sven Ödman.
<b>"Det är riskfyllt"</b>
Andra tecken på värmeslag är att hunden flämtar väldigt mycket och verkar orolig. Den kan också verka trött, dåsig och vinglig. Vissa kräks.
Sven Ödman skulle inte lämna kvar en hund i bilen en varm sommardag.
- Det är för riskfyllt, säger han.
En och annan hund dör varje år efter att ha suttit i en varm bil.
- Men det är aldrig någon hundägare som gör det uppsåtligt, de glömmer bort att hunden väntar i bilen, säger Sven Ödman.
Kort sagt: Lämna inte hunden i bilen på sommaren.
Om du ändå gör det: Ställ bilen i skuggan, lämna fönstren öppna och se till att hunden har fri tillgång till vatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!