Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så skyddar du dig mot väskryckningar

NORRKÖPING
Förvara kontanter, nycklar och värdeföremål i en innerficka i stället för i handväskan. Det rådet kommer från Hans Lundgren, närpolischef i område Nordväst i Norrköping, efter alla väskryckningar som drabbat främst äldre kvinnor den senaste tiden.

Bara sedan början av april har det inträffat 18 väskryckningar i Norrköping (bilden är arrangerad).	
FOTO: JANNE FORSBY

Bara sedan början av april har det inträffat 18 väskryckningar i Norrköping (bilden är arrangerad). FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-06-12 00:00
Efter helgens två väskryckningar i Hageby räknar utredare Jan Hofvenstam vid Norrköpingspolisen till hela 18 väsk-ryckningar i Norrköping sedan början av april.
Det tycks handla om flera gärningsmän i olika åldrar. Vid flera tillfällen har gärningsmannen kommit cyklande bakifrån och ryckt väskan från gående eller cyklande kvinnor, främst äldre kvinnor.
- Vi jobbar vidare, men det är inget nytt, säger Jan Hofvenstam om utredningsläget.
Hans Lundgren, närpolischef i område Nordväst, har haft åtminstone två väskryckningar inom sitt område, i Kneippen och Eneby. I sitt brottsförebyggande arbete tipsar han här Folkbladets läsare om hur man kan tänka säkerhetsmedvetet:

<b>Inga pengar i väskan</b>
- Förvara kontanter, nycklar och värdeföremål i en innerficka i stället för i handväskan. Eller ha pengarna i en liten påse runt halsen, typ de påsar tågluffare brukare ha. Midjeväska kan också vara ett alternativ. Måste man ha handväska ska man ha andra, inte så värdefulla, saker i den. Och samma sak om man lägger väskan i cykelkorgen: ha inte värdeföremålen där.
Axelremsväska med remmen tvärs över bröstet eller att fästa väskan vid cykeln kan avskräcka en väskryckare som ofta handlar i ögonblicket - men risken finns också att man slits omkull och gör sig illa.
- Kanske ska man satsa på kort, typ ICA-kort, istället för kontanter? Ett stulet kort är lätt att spärra.
- Om du blir utsatt för väskryckning: påkalla uppmärksamhet på alla sätt och vis, genom att t ex skrika så mycket du kan.
- Ett signalemant kan vara avgörande för gripandet av tjuven. Försök titta efter detaljer i klädseln, kanske vilka skor tjuven har.
Det vanligaste signalementet polisen brukar få höra när någon utsatts för brott är "en man av medellängd med mörka kläder".
- Det finns hur många som helst, säger Hans Lundgren.
Jan Hofvenstam vid stöldroteln som utreder väskryckningarna söker efter helgens två väskstölder i Hageby ett vittne som han inte lyckats komma i kontakt med: en 20-årig kvinna som eventuellt kan ha sett gärningsmannen, en yngling i 15-årsåldern, som kommit springande med en väska vid atriumhusen i Navestad. Väskryckningen ägde rum på lördagskvällen, på cykelbanan intill Navestadsgatan.
Väskryckning räknas som grov stöld. Det lägsta straffet är sex månaders fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om