Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Så ska vi bli bättre på att hjälpa de som mår dåligt"

Varje år väljer ungefär 1 500 svenskar att avsluta sina liv. Nu vill kommunledningen i Norrköping rusta sina medborgare för att våga närma sig de svåra frågorna och hjälpa de utsatta.

Kommunalråden Christopher Jarnvall och Eva-Britt Sjöberg tillsammans med Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet.

Kommunalråden Christopher Jarnvall och Eva-Britt Sjöberg tillsammans med Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet.

Foto: Pär Andersson

Norrköping2023-09-08 07:30

På söndag uppmärksammas den suicidpreventiva världsdagen och i Norrköping, som den 22 september förra året antog en ny riktlinje för det förebyggande arbetet med självmord, vill man rikta extra stort fokus på det viktiga ämnet.

– Det är en dag då människor i hela världen minns personer som man förlorat i suicid. Ingen människa ska behöva göra valet att ta sitt eget liv. Därför vill vi rusta människor genom att ge verktyg och kunskap om hur man fångar upp signalerna från en människa som mår dåligt och veta hur man ska hänvisa personen vidare, säger Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet på samhällsbyggnadskontoret.

Eva-Britt Sjöberg (KD) har det politiska ansvaret hos kommunstyret och Christopher Jarnvall har samma ansvar inom sitt eget parti, Sverigedemokraterna.

– Det här är en viktig fråga och vi vill visa att vi tar den på yttersta allvar, säger kommunalrådet Christopher Jarnvall. Psykisk hälsa är en av grundpelarna som hela vårt samhälle vilar på.

Satsningen som görs i anslutning till suicidpreventiva dagen är riktat till allmänheten, politiker och kommunens medarbetare.

450 personer har anmält sig till en föreläsning som kan ses som en kurs i hur man kan hantera de svåra frågorna kring psykisk ohälsa. 

– Ett fantastiskt gensvar, tycker Eva-Britt Sjöberg. Jag tror att många tycker det är jobbigt att ställa frågor till en person som man upplever mår dåligt. Om jag inte vet hur jag ska hantera svaret jag får så vågar jag kanske inte ens fråga. Vi vill göra allt för att motverka att någon medmänniska ska se självmord som enda utvägen.

På söndag blir det ljuständning i Hedvigs kyrka i Norrköping och ett tillfälle för kommunledning att visa upp vad som händer kring det suicidpreventiva arbetet.

Allmänheten kommer dessutom att kunna ladda ned en 20-minuters utbildning i telefonen, en så kallad pocketvariant.

Kommunen samarbetar vidare med den ideella organisationen Suicid Zero som har arbetat med de här frågorna i tio år.

– Suicid är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa och därför måste vi arbeta aktivt med att stärka den psykiska hälsan i vår kommun. Det kommunala suicidpreventiva arbetet behöver prioriteras med åtgärder som ger effekt och vi fortsätter därför att utveckla arbetet med kommunens nollvision för suicid, säger Christopher Jarnvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!