Så ska vardagsbrotten klaras upp
Igår och idag genomför polisen i Östergötland en hårdsatsning på vardagsbrotten. Under två dagar ska kriminalpoliser i hela landet tala med brottsoffer, vittnen och misstänkta för att minska det stora antalet ouppklarade vardagsbrott.
- Det är alltid så att inte alla kommer och därför har vi överkallat, alltså kallat fler än vad det finns utredare till, förklarar Thommy Håkansson.
Det är första gången som hela landets kriminalpoliser arbetar riktat mot utredningar av vardagsbrott eller mängdbrott som det också kallas. Det är bland annat bilinbrott, inbrott och biltillgrepp.
17 kriminalutredare har varit inblandade i utredningsarbetet i Norrköping, men satsningen har även gällt närpolisen. Av drygt 1 500 ärenden ska 300 handläggas av närpolisen.
- Tanken är att få bort gamla ärenden, avsluta och lagstadga ärenden som är sex månader och äldre. Det är en följd av diskussioner om att man har haft höga balanser. Vi vill ge bättre service till de drabbade och visa att vi gör något, förklarar Thommy Håkansson.
Under utredningsdagarna kallas ett stort antal personer till förhör. De tre kriminalenheterna i Östergötland har bearbetat drygt 1 200 ärenden, i Norrköping är cirka 250 personer kallade.
Skälig misstanke
- Det är främst ärenden där det finns en skälig misstänkt eller där det kan gå att få fram en misstänkt, säger Thommy Håkansson och förklarar att polisen även annars ägnar mest tid åt vardagsbrottsligheten.
- Det vi jobbar mest med är mängdbrotten, men det märks inte så tydligt eftersom det är så många och det är inte alla ärenden där det finns något att gå vidare med. Inga spår som kan leda till en misstänkt, fortsätter han.
Efter den första dagen har redan flera ärenden avslutats bland annat på grund av att man inte har kunnat styrka brott eller kan se att det går att följa upp och hitta någon misstänkt. De ärenden där de kallade inte har kommit kommer att följas upp och de kallade att kontaktas igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!