Så ska synskadade få möjlighet att hitta bland varorna
Idag har många synskadade svårt att handla på varuhus och köpcentrum. Därför träffade synskadade igår representanter för Maxihuset. Dit bjuds nu synskadade in för att lära sig hitta rätt bland varorna.
Vita käppens dag. Igår slog Synskadades Riksförbund Östergötland ett slag för vita käppen och de synskadades rättigheter. Birgitta Carlsson, Märta Johansson, Mikael Cidh, Astrid Nilsson och Monica Ericsson sjöng i Maxihuset och diskuterade hur stormarknadsmiljön kan anpassas till synskadades behov. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Idag är det kaos när man handlar på Ica Maxi, där är det värst. Man är rädd att rasa ner staplade konserver eller att råka stoppa händerna i en silltunna, så folk undrar vad man gör, säger Monica Ericsson, ordförande i synskadades riksförbund i Östergötland, SRF.
- Vi vill inte bara gnälla, utan försöka hjälpas åt att hitta lösningar tillsammans med företagarna. Det betyder mycket om de vill försöka att ta hänsyn till oss, säger hon.
Monica Ericsson nämnde enkla lösningar som butikerna skulle kunna genomföra för att förbättra miljön för synskadade, till exempel markera utstickande hyllor med en tejp i stark färg.
- Det är jättebra att ni som arbetar i butiken har sådana där knallröda kläder, säger Monica och pekar på Ica Maxis butikschef Niklas Anderssons knallröda arbetsskjorta.
Han och Kenneth Malmberg, centrumchef för Maxihuset, lyssnade uppmärksamt på synpunkterna och lovade att bjuda in de synskadade till ICA Maxi och Maxihuset någon lugn kväll, för att gå en rundtur och lära sig strukturen i mataffären, var varorna finns och var i köpcentrat de olika butikerna ligger.
- Då kan vi också få råd om vad vi skulle kunna göra för att förbättra miljön för synskadade. Kan företagen hjälpa till är det bra, oavsett om det är en köpstark grupp eller inte, säger Niklas Andersson.
Men Mats Linder, ombudsman på SRF, bor i Kolmården och handlar ofta på Konsum där.
- Småaffärerna fungerar väldigt bra, men priserna på stora köpcentrum är förstås bättre även för oss, säger han.
På Ica Maxi finns idag ingen plats där Mats Linder kan lämna sin ledarhund Zento.
- Det vore bra om det fanns en säker plats där jag kan lägga honom. Jag är väldigt rädd om honom, en ledarhund är värd cirka 300.000 kr och är ´mina ögon´, säger han.
Personlig service
Med utvecklingen med allt större köpcentrum med lite personal som konkurrerar ut småbutiker har det blivit svårare för synskadade att fungera som konsumenter.
- Affärer hör till vår svåraste miljö. Det allra bästa är att kunna få personlig service, alltså någon som följer med i butiken och hjälper till när vi går och handlar, säger Monica Ericsson.