Så ska svensk fotboll bli bättre

Svensk fotboll måste bli bättre på att ta vara på talangerna.
Och en viktig bricka i spelet är fotbollen i skolan.
- Här har vi tagit fram en ny modell där vi ska satsa mer på individen, säger Thomas Westerberg, tidigare ansvarig för fotbollsgymnasiet i Norrköping, nu på Kunskapsgymnasiet.

Foto:

NORRKÖPING2005-11-26 06:00
Fotboll i skolan har funnits i många år. I dag är det cirka 5000 elever på gymnasiet och lika många på grundskolan landet runt som i någon form har fotboll i sitt program.
I framtiden kommer bl a följande kriterier att gälla för att en skola ska få certifikat, d v s bli godkänd:
lMinst tre timmars idrott per vecka under tre år.
l Erbjuda förmiddagsträning 8-12.
l För fotbollsutövare ska målvaktsträning kunna erbjudas.
l Bra träningsförhållanden, fr o m 2010 kommer även teknikhall att krävas.
l Lägst steg-utbildad tränare att tillgå, som även ska genomgå årlig fortbildning.
l Instruktörerna måste ta sitt ansvar.
- Som det varit nu kanske exempelvis fotbollsungdomarna har fem olika tränare på landslags-, distrikts-, klubb- och skolnivå som alla kräver sitt. Det känns som om alla mer eller mindre kör ihjäl dem på var sitt håll, säger Thomas Westerberg.
Han har alltså själv lämnat fotbollsgymnasiet för att hjälpa Kunskapsskolan att bygga upp sin idrottsprofil. Bland de 40 ungdomarna som nu går första årskursen på gymnasiet är det enbart 27 som valt fotboll.

Andra sporter
- Vi har även ungdomar som sysslar med bandy, golf, rugby, orientering, friidrott, fäktning, ridsport, tennis och handboll. För dessa gäller ett lite annat schemaupplägg, men precis som för fotbollsungdomarna ger idrottstimmarna (som även innehåller hälsokunskap, träningslära och osv) mellan 700-800 poäng av de totalt 2500 poängen som gymnasieutbildningen omfattar.
Alexander Lindén är en av de ungdomar som valt att gå på Kunskapsskolans idrottsprofil.
- Det är kanonkul även om dagarna blir långa. Ofta kommer man inte hem förrän vid 17-tiden och då är det ju även träning med klubben (Smedby AIS), säger Alexander som under varje fredag får chansen till individuell träning.

Bra start
Thomas är mycket nöjd med starten på Kungskapsskolan.
- Verkligen kanon. Enligt vad jag hört så pratar exempelvis våra tjejer under helgerna mest om hur mycket de längtar tillbaka till skolan. Hittills har inte en enda elev hoppat av, säger Thomas och ser det naturligtvis som ett erkännande åt skolans program.

Linus pilotprojekt
Runt om i landet finns det i dag ett 20-tal ungdomar som får chansen att ingå i ett speciellt pilotprojekt, där fotboll är en sport. Smedby AIS´ fotbollstalang Linus Hellman, 17 år, är en av dessa och även Åtvidabergs Christoffer Karlsson har fått samma möjligheter.
- Det har utgått en s k elevpeng som är öronmärkt för exempelvis Linus, berättar Thomas Westerberg. Meningen är att jag, som fått det här uppdraget, ska agera som enskild tränare åt Linus under minst 25 timmar per år. Och det viktiga är att det ska handla om individuell spelarutveckling.
Här erkänner Thomas att man tidigare varit lite efter sin tid på riks- och det lokala fotbollsgymnasiet.

För mycket i grupp
- Vi jobbade alldeles för mycket i grupp. Samma koncept har gällt inom svensk fotbolls talangutveckling. Där har jag själv numera ansvaret för den här regionen och det första jag gjorde var att lägga ner alla träffar, i stället åker jag till de berörda klubbarna och snackar med ungdomarnas tränare.
Även i övrigt har Svenska Fotbollförbundet styrt om sitt tänkande. På Halmstad-lägret exempelvis har man numera slopat den s k All Star-matchen.
- Det går att säga om en 15-åring kommer att utvecklas till en stjärna. Som exempelvis kan man nämna att varken Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson eller Andreas Isaksson aldrig uppenbarade sig på det lägret!

Ändrat inriktning
Han berättar en annan anekdot:
- När jag själv spelade var Leif Arvidsson, Saab (sedemera bl a ordförande i Borgia) förstemålvakt i östgötalaget, Leif Bard, Kenty var andremålvakt och först som tredjemålvakt räknas Thomas Wernersson, en kille som sedemera blev både landslagsman och vann Uefa-cupen.
Och likaså på östgötanivå är man på väg att ändra inriktning.
- Exempelvis är alla ÖFF:s sommarläger numera öppna för alla, berättar Thomas.
Thomas har i många år jobbat hårt på att försöka få till 7- och 9-mannafotboll för ungdomar upp till 15-16 år.

Fler utövare
- När det gäller framförallt tjejfotbollen skulle absolut vara så. Vi måste få med fler utövare upp i åldrarna. Jag tror även grabbarna skulle må bra av mindre grupper, som det är i dag får de röra bollen alldeles för lite under en match, säger Thomas och presenterar siffror från en 90-minutersmatch där bollen är i spel 60 minuter och varje enskild spelare har kontakt med "lädret" högst 2-3 minuter.
Thomas menar också att miljön utanför skolan är oerhört viktig för hur bra man ska bli.
- Zlatan har exempelvis inte inte lärt sig allt han i dag visar upp av klubben...
Nej, det handlar givetvis om egen vilja att bli bäst!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om