Så ska skolorna bli mer effektiva
Det är möjligt att driva en skola i ekonomisk balans och samtidigt få bra betygsresultat. Den slutsatsen drar Kommunrevisionen efter en granskning av högstadieskolorna i Norrköping.
I urvalet ingick samtliga grundskolor inom kommunen, både fristående och kommunala. En sammanvägd bedömning har gjorts av det ekonomiska resultatet och betygsresultatet under förra året.
- Ofta har man kopplat ihop stora budgetöverskridanden med en bra verksamhet, men det är snarare tvärtom. Har man god ordning på ekonomin har man även god ordning på undervisningen, säger Ulf Nersing, stadsrevisor.
Effektivaste skolan
Kommunrevisionen hittade ingen kommunal skola som klarade både ekonomisk balans och goda betygsresultat. Men det gjorde Kunskapsskolan, där var endast 2 procent obehöriga till nationella program.
Det största negativa resultatet gjorde Victoriaskolan som drog över budget med två miljoner kr och hade 17 procent nior som var obehöriga till gymnasieskolans nationella program. De två skolorna har granskats mer ingående och en rad kritiska faktorer för om budgetbalans uppnås berörs i rapporten. De mynnar ut i en rad slutsatser:
q Rektor själv bör ha en god kontroll över skolans totala ekonomi och att ekonomiska uppföljningar bör göras minst en gång per månad.
q Riktmärken för gruppstorlekar bör tas fram.
q Rektorer som tillsätts bör ha ekonomisk kompetens och intresse av "god ekonomisk hushållning".
q Endast lokaler som är helt nödvändiga för den stadigvarande verksamheten bör hyras årsvis.
q På sikt bör varje grundskola ha sin verksamhet samlad och inte i flera olika byggnader.
q Personalen bör användas "på bästa möjliga sätt" och "anpassa sig till förändringar i elevströmmar."
Ersättningen varierar
Faktorer som sociala strukturer och elever med särskilda behov påverkar den ersättning skolorna får från kommunen.
- Vi har sett till hur man använt de pengar man fått, eller om man själv beskattat kommunen genom att använda mer pengar. Men vi har inte tagit hänsyn till om de från början borde ha fått mer eller mindre, säger Ulf Nersing.
De elever som är obehöriga hamnar i fyraårigt gymnasium, med ett första år som blir en repetition av grundskolan. Det ger en extra kostnad för kommunen på 70 000 kr per elev.
Rapporten ska nu användas förebyggande och skickas till Barn- och ungdomsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!