Under torsdagen höll Tekniska nämnden sammanträde och bland annat diskuterade man utformningen av den nya bron.
I direkt anslutning till mötesavslutningen hölls presskonferens, där Karin Jonsson (C) ordförande i Tekniska nämnden berättade hur den nya bron kommer att se ut.
– Den nya bron ska vara så lik den gamla som möjligt, men vi har tagit hänsyn till att den ska handikappanpassas, kostnader, kulturhistoriska- och arkitektoniska värden.
Man har även tagit hänsyn till de så kallade 100-årsflödena, det vill säga hur mycket man kan anta att vattennivån kan komma att stiga de närmaste 100 åren.
Och även om vattnet i Motala Ström kan regleras så finns det tillfällen och situationer kan göra att man behöver släppa på vattnet i sådana mängder att det påverkar området kring Femöresbron och Brostugan.
Med hänsyn tagen till överstående, kommer den nya bron att både bli längre och bredare. Vilket kommer att påverka brofästena och dess omgivningar.
– Den gamla Brostugan kommer vi att behöva flytta på ett antal meter så att den inte hamnar lägre än den nya bron, vilket är risken, säger Johan Swärd, enhetschef vid Tekniska kontoret.
Han visade även ritningar på hur omgivningen påverkas av den nya brons utformning.
– Även gångstigarna kommer att påverkas eftersom vi höjer brofästena, det kan bli trevliga platser med hög trivselfaktor, säger Johan Swärd.
Beslutet om hur man ska göra med Brostugan skulle man fått från Länsstyrelsen förra vecka.
– Ja, men nu har man sagt den här veckan, så det kommer väl, säger Johan Swärd.
Beslutet att bygga en ny bro togs tidigare, nu när man är klar över hur man vill att bron ska se ut och har en ny konstruktionsritning som antagits av nämnden ska man begära in anbud från företag som vill bygga bron. En ny bro beräknas kosta 20-25 miljoner kronor.
Den nya Femöresbron räknar man nu med att man ska kunna gå på först om två år. Förut nämndes hösten 2019 som troligt, men saker har tagit längre tid än beräknat. Nu hoppas man kunna komma vidare utan att hamna i någon överklagandeprocess.