Tanken med det nystartade nätverket är att inspirera mjölkbönder och bistå med kompetent rådgivning till dem som vill satsa. Det berättar Per Andersson, på LRF Östergötland. Det var också LRF:s regionstyrelse, som tog initiativet till satsningen.
Den minskade produktionen i länet beror på flera orsaker, som det låga mjölkpriset, som nästintill orsakade en depression bland landets mjölkproducenter 2009 enligt Per Andersson.
- Dessutom är många som producerar mjölk i 50-60-årsåldern och börjar att närma sig pensionsåldern. Att de slutar är en naturlig process men det har inte kommit till ny kapacitet i tillräckligt stor utsträckning, säger Per Andersson.
Arbetskrävande
Mjölkproduktionen på mindre besättningar, innebär ofta ett ganska bundet och arbetskrävande arbete och unga bönder ställer andra krav enligt Per Andersson, som menar att det finns två vägar att gå. Antingen väljer man att modernisera mjölkproduktionen med robotmjölkning, som kräver stora ekonomiska satsningar eller så säljer man av korna, skaffar sig en grävmaskin och försörjer sig på något annat sätt och driver ett deltidsjordbruk.
- Den enskilde bonden gör sina val, utifrån vad han känner att han orkar med och är motiverad att göra, konstaterar Per Andersson.
De små och medelstora mjölkbesättningarna har däremot inte sämre lönsamhet, eftersom de är ganska stabila och dessutom har en låg skuldsättning men verksamheten är arbetskrävande, konstaterar Per Andersson.
Vända trenden
Tanken med det nystartade nätverket är att få fler mjölkbönder att inte sluta producera mjölk och samtidigt lyfta fram bönder som satsar på mjölkproduktion.
- Vårt första mål är att bryta den negativa trenden och få upp länets mjölkproduktion under 2011, säger Per Andersson.
I Östergötland finns enligt Arla 386 mjölkproducenter. Under de senaste tio åren har antalet mjölkbönder halverats.