Så ska kyrkan få folk till valurnorna
I år blir kyrkovalet den 18 september festligare - åtminstone i Norrköping.- Vi tar lite nya grepp i år, med bland annat en festligare inramning av valet, i form av en Fest & Val, säger Lars-Ove "Osquar" Pettersson-Stening, informationssekreterare hos kyrkliga samfälligheten i Norrköping.
- Nu har vi börjat sikta in oss alltmer på kyrkovalet den 18 september, som bland annat ska föregås av en "Fest & Val" i Norrköping dagen innan, berättar valnämndens ordförande Ebbe Ericsson, till vänster, och informationssekreteraren Lars-Ove Pettersson-Stening. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se
Foto:
<B>+ Vad handlar det om för fest?</B>
- Vi kommer att sätta upp en större och en mindre scen i Olaiparken, där lokala artister framträder och som konferencierer har vi engagerat Lisa Tilling och Pether Broman, kyrkoherde i S:t Olai församling.
- Men alla deltagande partier i kyrkovalet kommer att vara representerade vid Fest & Valen och de som vill kan även rösta då. Och just det här greppet med en speciell festdag, är något helt nytt här i Norrköping och säkerligen unikt för hela landet.
<B>+ Och varför denna festlighet?</B>
- Den ingår i vår informationskampanj för att få fler att rösta i kyrkovalet och förutom Fest & Valen, kommer vi även att dela ut en valtidning till alla hushåll i Norrköping och gå ut med annonser i tidningarna.
Valnämndens ordförande Ebbe Ericsson, tidigare kanslichef hos kyrkliga samfälligheten, berättar om satsningen:
- Totalt kostar valet cirka 800 000 kronor för kyrkan i Norrköping och därav går nästan hälften av pengarna till informationssatsningen och resten till själva valapparaten.
- Vi kommer på valdagen den 18 september att ha igång 80 funktionärer i 20 olika vallokaler runt om i Norrköping. Därav två lokaler i Eneby, eftersom det faktiskt var köproblem där, för de röstande i förra valet.
Vem bryr sig?
Om en dryg månad är det alltså dags för kyrkovalet.
Intresset för kyrkovalet är ju troligen minst sagt ljummet, eftersom bara drygt elva procent röstade i förra valet 2001, jämfört med EU-valets nästan 40 procent och förra kommun- och riksdagsvalet med nästan 80?
- Våra elva procent i snitt är inte mycket, fastslår Lars-Ove Pettersson-Stening, men vi hoppas åtminstone att få lika många även den här gången. Bland annat via våra informationssatsningar.
<B>+ Men är det inte dags för att förändra kyrkovalet och kanske rent av slopa det?</B>
- Nej, det går inte att slopa det, eftersom vi enligt lag måste ha en kyrka som är demokratiskt uppbyggd och rikstäckande, till skillnad mot våra vänner inom frikyrkorna.
- Samtidigt, säger Ebbe Ericsson, måste jag hålla med om att kyrkovalet är en aning rörigt. Man ska rösta på fyra olika val, nämligen lokala kyrkoråd, kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, som är vår form av riksdag.
<B>+ Och det är inte traditionella politiska partier rakt igenom valen?</B>
- Det är blandat, men till kyrkoråden och fullmäktige har vi sex olika nomineringsgrupper , nämligen (s), Posk, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Spi, Kyrkans väl och det nya partiet Hederlig kyrka.
"Rörigt"
- Till stiftet kan man välja på (s), (m), (c), (fp), (kd) och när det gäller kyrkomötet tillkommer bland annat Sverigedemokraterna, som fick ett par mandat i förra valet.
- I framtiden, säger Lars-Ove Pettersson-Stening, tror jag att kyrkovalet kommer att förändras och koncentreras mer. Det nuvarande valet drar enorma kostnader, med tanke på att endast 14 procent i hela landet röstade av våra uppåt sex miljoner medlemmar.
Tilläggas kan att i Norrköpings kyrkliga samfällighet varierade antalet röstande i förra valet mellan 8 och drygt 20 procent, där Tingstads församling var sämst och Kvarsebo hade flest röstande.