Så ska kurvan vändas
NORRKÖPINGLänsarbetsnämnden tar nu krafttag för att minska arbetslösheten i Norrköping.Problemen ska angripas kortsiktigt och långsiktigt.- Norrköping dras med en ryggsäck från 90-talets kriser, säger länsarbetsdirektör Per Hallström. Den ryggsäcken måste bort.
En analysgrupp med länsarbetsdirektören har tillsatts för att undersöka orsakerna till Norrköpings varaktigt negativa siffror och föreslå åtgärder.
Norrköping har 30 procent av länets befolkning. Norrköpings resultat slår igenom i länet.
- Arbetsmarknaden i länet ser relativt bra ut med undantag av Norrköping, säger Hallström. I fem av våra arbetsmarknadsområden ligger vi på riksnivå eller bättre. I vårt sjätte område, Norrköping, avviker talen negativt.
<b>90-talskris</b>
I alla delar är Norrköpings andel i länet av negativa siffror större än befolkningsdelen i länet. Andelen av arbetslösa från utomnordiska länder är drygt 50 procent, långtidsarbetslösheten 40 procent, den öppna arbetslösheten 39 procent, arbetslösa ungdomar 37 procent och arbetslösa över 55 år 36 procent för att ta några exempel.
- När vi analyserat obalanstalen låg Norrköping och Linköping rätt lika till 1992, omtalar Hallström. Sedan ökade avståndet mellan städerna, det blev allt sämre i Norrköping. Vi har haft någon förbättring senare år i Norrköping. Men den gamla ryggsäcken är kvar. Inte ens högkonjunkturen innebar att obalanstalen mellan våra två större städer åter kom i nivå med varandra. Norrköping har aldrig återhämtat sig.
<b>Trötta förmedlare</b>
Norrköpingsfrågan är också akut för länsarbetsnämnden då många års hög arbetslöshet och krisen på arbetsmarknaden slitit hårt på personalen.
- Riskerna för trötthet, utbrändhet och andra allvarliga problem är stor för våra anställda, säger Hallström. Med start 1 februari börjar en speciell insatsgrupp på fyra personer att arbeta. Vi har utannonserat tjänsterna internt.
Insatsgruppen ingår inte i något av yrkeskontoren. Gruppen får överta arbetslösa sökande från den ordinarie personalen och arbeta med dessa ärenden mot marknaden. Motiveringen är att personalen i Norrköping måste avlastas parallellt med att problemen angrips på lång sikt.
Hallström poängterar att länsarbetsnämnden är mycket noga med att inte peka ut Norrköping som en krisort.
- Senare år har mycket hänt som påtagligt ökat möjligheterna till positiv utveckling, förklarar Hallström. Inte minst viktig är den kraftfulla satsning universitetet gjort på Campus Norrköping. Det är nu gamla prblem som lever kvar och måste lösas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!