Så ska kortfusket stoppas
NORRKÖPINGVid Linköpings universitet blir det omöjligt att fuska till sig det eftertraktade studentkortet efter nyår. Då införs ett nytt registersystem. I dag får den som har betalat in studentkårsavgift automatiskt studentkortet hemskickat. Kortet ger rabatt hos bland annat SJ. Men det kontrolleras aldrig om kårmedlemmen faktiskt studerar.
Tågvärden Monica Nyberg säger att det för hennes del är omöjligt att se om någon har fuskat till sig studentkortet. Hon kontrollerar endast att den resande har ett giltigt kort samt legitimation. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Och det är en räkning som många gärna betalar. För en kåravgift på 150-300 kronor får man tillgång till studentkortet, som ger rabatt på bland annat resor hos SJ. Kortet kommer från SFS, Sveriges förenade studentkårer.
<b>Medveten om problem</b>
Joakim Beijer, vd för Studentkortet, säger att han är medveten om att en del fuskar. Under flera år har diskussioner förts med SJ hur man ska kunna komma till rätta med det här problemet. Han säger att det är studentkårens uppgift att kontrollera sina medlemmar.
- Det är oerhört viktigt att kårmedlemmarna kontrolleras. Fuskare kan komma att förstöra för de studerande i framtiden, då SJ kanske upphör med sitt rabattsstem på grund av att för många utnyttjar det, säger han.
Vid Linköpings universitet kontrolleras det inte om den som betalar in en terminsräkning till någon av studentkårerna är student vid universitetet.
- Vi gör en viss stickprovskontroll, men inget mer, säger Mia Hammarström vid Kårservice i Linköping.
- Vi har inte tillåtelse att samköra register, säger hon vidare.
Men efter nyår införs ett nytt registersystem vid universitetet. Då går det att få uppgifter om vilka som faktiskt går på universitetet samt vilka som betalar kåravgift ur ett och samma register.
- Då kan bara den som verkligen studerar få studentkortet. Det går heller inte att fuska åt andra hållet, nämligen att låta bli att betala trots att det är obligatoriskt, säger Mia Hammarström.
<b>Ifrågasatta siffror</b>
Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet skickade SFS ut studentkortet till 360 000 studenter under hösten. Enligt Högskoleverket fanns det 290 000 studerande vid landets högskolor och universitet vid samma tidpunkt. Det innebär alltså 70 000 fuskare. Men siffrorna ifrågasätts.
- Det här är inget problem. Vi räknar med att det finns cirka 350 000 personer som bedriver någon form av högskolestudier, säger Peter Dahlgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), till TT.
Många av de studerande läser vid sidan av sitt arbete och även de måste vara berättigade till ett kort, menar han.
<b>Reflekterar</b>
Tågmästare Monica Nyberg hoppar av tåget mot Stockholm för en kort paus på perrongen i Norrköping.
- Som yrkesmänniska kan jag inte säga att någon fuskar. Jag kontrollerar endast att de har ett giltigt studentkort samt legitimation. Men personligen kan jag ibland göra vissa reflektioner, säger hon.
Även CSN ger rabatt till studerande. De studenterna finns på gymnasier, komvux och folkhögskolor. CSN-kortet ges till dem som uppbär studiestöd på minst halvtid och under minst tre månader. Det går inte att fuska då den som inte studerar heller inte kan få studiestöd.