Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska han rädda unga ur spelfällan

NORRKÖPING
NBV satsar på förebyggande insatser mot spelmissbruk i Norrköpings skolor. Orsaken är att spelandet krupit ned i åldrarna och allt fler unga blir spelberoende.
- Skolungdomar riskerar att tappa sociala kontakter och fritidsintressen om de börjar spela tvångsmässigt, säger Arne Edström, spelkonsult.

Arne Edström är en av initiativtagarna till det skolprojekt mot spelmissbruk som ska starta i  Norrköpings skolor i vår. Bakgrunden är att allt fler unga fastnar i spelmissbruk.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Arne Edström är en av initiativtagarna till det skolprojekt mot spelmissbruk som ska starta i Norrköpings skolor i vår. Bakgrunden är att allt fler unga fastnar i spelmissbruk. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-11-27 00:00
NBV, nykterhetsrörelsens bildningsförbund, ska utbilda skolelever på högstadie- och gymnasieskolor till kamratstödjare med uppdrag att hjälpa jämnåriga spelberoende.

<b>Bra på någonting</b>
- För ungdomar med dålig självkänsla och som inte duger hemma kan spel bli en räddning. Blir man bra på spel, är man bra på någonting. Det ger en möjlighet att bli det man inte är, säger Arne Edström.
Kamratstödjarna ska få kunskap om spelberoendets mekanismer och vilka konsekvenser missbruket kan få. De som är i riskzonen kan upptäckas, få stöd och eventuellt hänvisas vidare till individuella samtal. Den kompetensen finns inom projektets arbetsgrupp, i den ingår bland annat en psykoterapeut.

<b>Ingen annanstans</b>
- Sådant här förebyggande arbete görs ingen annanstans, vad vi vet, säger Susanne Wieselgren på NBV.
- Tillvägagångssättet påminner om vårt arbete med drogfrågor. Vi tror att ju mer kunskap man har ju lättare blir det att ta ställning för eller emot spel, droger eller alkohol.
Före jul kommer projektgruppen kontakta skolledningar och presentera sin idé. Omfattningen av projektet beror på gensvaret man får i skolorna.
I januari planerar gruppen sina första skolbesök. I inledningsskedet kommer det att göras enkäter på skolorna för att kartlägga de ungas spelvanor.
En undersökning som gjordes i mitten av 90-talet bland 2500 skolelever i Stockholm, Borås och Norrköping visade att 6 procent av dem hade stora spelproblem.

<b>Snabba pengar</b>
Forskning visar att det som lockar ungdomar till spelautomaterna är spänningen och chansen till snabba pengar. Därför är särskilt Jack Vegas-automater populära.
- Ju kortare tid mellan insats och vinst, ju mer beroendeframkallande är spelet, förklarar Arne Edström.
Tecken på att man blivit beroende är att man börjar spela för att vinna tillbaka bortspelade pengar. Liksom alkoholister och andra missbruk förnekar ofta den spelberoende sitt missbruk och ljuger för omgivningen om hur mycket han (det är oftast en han) spelar för.
- Målet med projektet är inte att förbjuda spel, utan att upplysa om de fällor som finns i spelandet och vilka konsekvenser det kan ge. I den spelberoendes desperata jakt på pengar är steget över till kriminalitet inte långt, säger Arne Edström.
Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och 800.000 kronor är beviljade. En mindre summa pengar har också skjutits till av stiftelsen Skandia idéer för livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om