De här killarna har alla varit på behandlingshem mot sitt missbruk och avtjänat flera fängelsestraff. Men så fort de kommit ut har de återfallit i kriminalitet och droger.
- Killarna är i 30-årsåldern och har varit grovt kriminella sedan 13-årsålder. De blir inte hjälpta på ett HVB-hem (Ett hem för vård eller boende), säger Hassan Abdulla, på Kris livstidshus.
Han menar att deras största problem är deras kriminella beteende och att hela deras livsstil måste förändras. De måste skapa en helt ny identitet.
- Därför måste man se helheten i den här grejen.
Fokus: GängkriminalitetSom Folkbladet berättade häromdagen så har sju personer på kort tid hoppat av kriminella gäng i Norrköping. Flera av avhopparna får nu alltså hjälp av Kris livsstilshus, som finns i Uppsala och Göteborg och som riktar sig till unga vuxna som frivilligt har valt att lämna sina gäng. Till skillnad från andra behandlingshem så ligger deras fokus på själva gängkriminaliteten.
- Vi slussar dem tillbaka in i samhället. De får göra upp en plan för hur deras liv ska se ut om ett respektive fem år.
Gängavhopparna får också hjälp med att till exempel återuppta relationen med sina barn, föräldrar samt att fixa id-kort och bankkort.
Yrkesutbildning- Vi som jobbar här har själva erfarenhet av kriminalitet och missbruk. Jag vet exakt vad han känner, mitt liv har varit lika förstört som hans och jag har lyckats ta mig ur och jag vet hur man ska göra, säger Hassan Abdulla.
Livsstilshuset har också ett gott samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen som hjälper till med yrkesutbildningar och praktik under vistelsen här.
UtslussningsboendePlaceringen är frivillig och det är kommunens socialtjänst som betalar och beviljar platsen. Livsstilsboendet tar som mest emot åtta personer och du får stanna i max ett år.
- Till skillnad från andra behandlingshem så fortsätter vi stöttningen när de är klara. Vi hjälper bland annat till att ordna med utslussningslägenheter, säger Hassan Abdulla.
Det är inte första gången Kris livsstilshus tar hand om avhoppande gängmedlemmar från Norrköping.
- Norrköping har insett att det inte går att placera gängkriminella på HVB-hem. Och det är den sociala insatsgruppens förtjänst, säger Hassan Abdulla.
Fyra av sex lyckasEfter vistelsen har avhopparna från Norrköping valt att inte flytta tillbaka till hemstaden.
Under Hassan Abdullas två år på livsstilshuset i Uppsala har fyra av totalt sex personer som gått igenom behandlingen och som skrivits ut lyckats. Två har misslyckats och återvänt till det kriminella livet.
Det är tre år sedan Kris, Kriminellas revansch i samhället, startade speciella livsstilshus för kriminella unga män som vill lämna gängkriminaliteten. Detta parallellt med att staten tog tag i frågan: Hur man ska kunna hjälpa personer som vill lämna kriminella gäng.
Projektet som är en fristående del av Kris stöds av Allmänna arvsfonden. Resten betalas av avhopparnas hemkommuner.