Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska du ladda batteriet på ett säkert sätt

Ett batteri från en elsparkcykel ska ha varit orsaken till storbranden på Luntgatan förra söndagen. Men hur farligt är det egentligen att ladda hemma?

Batterier på laddning kan orsaka olyckor i hemmet, vilket inte minst storbranden på Luntgatan i Norrköping visar.

Batterier på laddning kan orsaka olyckor i hemmet, vilket inte minst storbranden på Luntgatan i Norrköping visar.

Foto: Wighsnews/TT

Norrköping2023-09-09 10:00

Branden i Norrköping förra helgen var våldsam. Initialt misstänkte polisen att det kunde röra sig om ytterligare en av många sprängningar i staden den senaste tiden, men den tekniska utredningen har snarare visat att det handlade om en olycka.

Enligt chefsåklagare Torsten Angervåg är polisens teori att en elsparkcykel på laddning överhettades under natten och morgontimmarna. I batteriets närhet fanns en eller flera sprayburkar med hushållsprodukter som antändes och orsakade branden som totalförstörde delar av byggnaden.

– När man laddar batterier för elcykel och elsparkcyklar i hemmet är det viktigt att göra på rätt sätt för att minimera riskerna för bränder. Många kanske inte tänker på att den typen av batterier innehåller 40 gånger så mycket energi som ett vanligt mobiltelefonbatteri, säger Mari Sparr forskningsansvarig teknik på Länsförsäkringars Forskningsfond.

Fler och fler svenskar använder idag elcyklar och elsparkcyklar. Men laddningen av batterierna innebär en uppenbar brandrisk.

Bara under förra året inträffade 106 bränder i olika eltransportmedel som drivs med batteri. Flest bränder orsakades av elsparkcyklar, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Olyckan i Norrköping visar att man inte kan vara nog försiktig.

– Ha alltid uppsikt när du laddar och hantera batteriet varsamt, är rådet från Länsförsäkringars trafikskadespecialist Maria Wedin.

Om olyckan är framme kan batterierna fatta eld och avge farliga gaser vilka kan antändas. Och en brand kan uppstå snabbt om det finns rätt förutsättningar. 

 – Ladda ditt batteri under uppsikt och på en plats med bra ventilation. Skulle en brand uppstå ska du undvika att andas in den giftiga gasen. Gå utomhus och ring 112. Vi uppmuntrar också tillverkarna att ställa högre säkerhetskrav på produkterna, även om regelverken inte gör det, säger Maria Wedin vidare.

 Så här kan du hantera elcykel och elsparkcykelbatterier för säkrare laddning:

✔ Ladda aldrig när du sover.

✔ Ha elprylen under uppsyn när du laddar.

✔ Hårda slag mot batteriet kan skada det, så var rädd om batteriet. 

✔ Ladda inte i minusgrader eller vid hög temperatur, extrema temperaturer kan göra batteriet instabilt.

✔ Om du inte ska använda batteriet under längre tid till exempel under vintern, förvarar det i halvladdat tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!