Så ska det ordna 1 000 nya jobb för unga i länet
Med samarbete över myndighetsgränser och god vilja från arbetsgivare finns möjlighet att skapa 1000 nya jobb för unga i länet. Det anser socialdemokraterna, SSU och LO i Östergötland.
? Det är ett stort problem. Får man inte in en fot på arbetsmarknaden är det svårt att skaffa sig ett bra liv. Men vi ser att det finns möjligheter och ekonomiska resurser att göra saker, säger Berndt Sköldestig, ordförande för socialdemokraterna i länet.
I går presenterade socialdemokraterna, SSU och LO ett förslag som de menar kan leda till 1 000 nya ungdomsjobb i länet. Det går ut på att skapa praktikplatser, där arbetslösa ungdomarna får arbetslivserfarenhet. Tanken är att praktiken ska leda till jobb med eller utan anställningsstöd.
Medel finns
Medel finns redan, på Länsarbetsnämnden finns det pengar avsatta för att prioritera att ungdomar kommer in på arbetsmarknaden. 220 miljoner kronor finns exempelvis för anställningsstöd i Östergötland.
Enligt arbetarrörelsen krävs att AMS och försäkringskassan blir bättre på att samarbeta för att finansiera jobb som man hoppas att företagen kan skaka fram.
AMS-byråkrati ses som ett skäl till att många ungdomar går arbetslösa och istället efterlyser man smidiga lösningar på individnivå.
? Ungdomar bollas ofta mellan olika instanser, men samordnas resurserna kan de användas effektivare. Pengar finns, men måste omdirigeras i rätt syfte, säger Jorge Palma, från Metall, som också sitter i länsarbetsnämndens styrelse.
Stora pensionsavgångar
Hur jobben ska se ut är ännu inte klart. Men möjligheterna bedöms vara störst inom LO- och TCO-yrken. Det krävs också ungdomar inom områden där stora pensionsavgångar väntas, inte minst offentlig sektor men också inom privata företag.
? Generationsavgångarna är oroväckande och vi måste jobba med dem nu. Inom traditionella LO-yrken finns dessutom behov av fler händer och en positiv effekt blir att avlasta personal och minska risken för utbrändhet, säger Tommy Petersson, projektledare.
Jorge Palma menar att det handlar om resursslöseri när unga med färsk utbildning inte får arbete på grund av att de saknar arbetslivserfarenhet.
? Kunskaper föråldras om man inte kommer ut på arbetsmarknaden. Och vi måste rusta oss för framtiden. Det här är i högsta grad en framtidsfråga, med alla pensionsavgångar som väntas kommer vi ha brist på arbetskraft, säger han.
Sara Schüldt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!