Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jakten på Norrköpingsbornas avfall intensifieras

Under de närmaste åren kommer kommunen att göra stora insatser för att alla invånare ska kunna sortera och slänga sitt avfall hemmavid. Bland annat tänker man under nästa år testa så kallade pop up-återbruk. En bemannad ambulerande återvinningsstation som dyker upp i bostadsområdena en helg då och då.

Alltför många återvinningsstationer runt om i Sverige ser ut så här. Den nya lagstiftningen vill råda bot på detta genom att alla hushåll ska kunna slänga soporna i eller vid huset där de bor i.

Alltför många återvinningsstationer runt om i Sverige ser ut så här. Den nya lagstiftningen vill råda bot på detta genom att alla hushåll ska kunna slänga soporna i eller vid huset där de bor i.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Norrköping2024-03-10 05:00

Myndigheterna vill att vi ska återvinna ännu mer av det som förr kallades sopor och hamnade i gigantiska soptippar runt om i Sverige. Avfallslagen har därför skrivits om och sätter större press på kommunerna för att invånarna lätt ska kunna återvinna och återbruka material som inte längre används. Målet är att inget ska hamna i det som ofta kallas brännbart eller restavfall. Allt ska kunna återvinnas eller återanvändas. Fram till 2027 ska alla få tillgång till återvinningskärl för förpackningsinsamling där de bor. 

undefined
Peter Nimrodsson är enhetschef för drift och underhåll på Nodra. Han ska se till att de nya intentionerna i avfallslagen blir verklighet.

– Redan idag har 80 procent av villaägare i kommunen fått fyrfackstunnor där de kan sortera mat, plast, metall och papper. Nu ska vi se till att så fort som möjligt också de resterande 20 procenten får sina tunnor, säger enhetschefen för drift och underhåll på Nodra, Peter Nimrodsson. 

Sedan återstår alla som bor i flerfamiljshus. Hur läget är där är mer osäkert eftersom kommunen hittills inte har haft något tillsynsansvar där.

– Kommunens eget bostadsbolag Hyresbostäder ligger väl framme liksom de stor fastighetsägarna i stan. Däremot vet vi inte hur många mindre fastighetsägarna har gjort. Det har ju hittills varit ett frivilligt åtagande. Men i fortsättningen får man ersättning från Naturvårdsverket om man inrättar sorteringsutrymmen i fastigheten vilket gör att vi tror att många fler kommer att nappa, säger Peter Nimrodsson, som påpekar att det från 2027 är obligatioriskt. 

undefined
Alltför många återvinningsstationer runt om i Sverige ser ut så här. Den nya lagstiftningen vill råda bot på detta genom att alla hushåll ska kunna slänga soporna i eller vid huset där de bor i.

Han hoppas också mycket på försöken med så kallade pop up-återbruk under nästa år. I Stockholm har detta genomförts i större skala. En container ställs upp på en central plats som en parkeringsplats eller annat. De boende kan lämna in i princip allt de har hemma som de vill bli av med. Containern är bemannad så man får rätt hjälp med sorteringen på en gång. 

undefined
80 procent av villaägarna i Norrköping sorterar redan sitt avfall i fyrfackskärl. NU intensifierar Nodra satsningen så att de återstående 20 procent också får sina kärl.

För kommunen blir det fler nyheter som däremot vi återvinnare inte behöver bry oss om. Hittills har det varit de som producerar förpackningarna som måste slängas som också har ansvar att frakta bort dem och ta hand om dem. Nu tar kommunen över det första momentet– borttransporten– medan producenterna fortfarande har återvinningsansvaret. 

– Allmänheten kommer inte att märka någon större skillnad. Vi ska inte köpa in egna sopbilar utan använder oss av entreprenörer precis som tidigare. Det innebär att vi istället inrättar speciella omlastningsstationer, säger Peter Nimrodsson. 

Enligt den nya lagen får kommunen från och med nästa år skyldighet att också samla in textilavfall. 

undefined
Sådana här återvinningsstationer som finns utplacerade lite varstans i kommunen sjunger på sista versen. Invånarna måste få möjlighet att göra sig av med sitt avfall direkt i fastigheten.

Hur kommer det då att gå för alla de secondhand-affärer som idag tar hand om kläder och textilier som andra ratat?

– Det kommer inte att hända något. Den verksamheten ska fortsätta. Men vi har skyldighet att se till att samla in textilier varför någon form av samarbete kommer att ske med Myrorna och andra. Redan idag har vi ju containrar från klädinsamlingarna på våra återvinningsstationer. 

Idag finns ett antal mindre återvinningsstationer utplacerade lite varstans i kommunen. Nu har fem av dem försvunnit för att marken ska användas till annat.

– Vi diskuterar om vi alls ska hitta nya ställen eftersom de om några år blir onödiga när alla invånare har tillgång till avfallssortering där de bor, säger Peter Nimrodsson. 

Vad betyder Nodra?

Så här förklarar det kommunala bolaget Nodra själv på sin hemsida:

Norrköping – geografisk tillhörighet

Nod – en punkt, där allt kopplas samman eller slutar. En viktig nod för vatten/avlopp/avfallshantering samt en förgreningspunkt (kopplat till bredband)

Bidra – att bidra till den hållbara utvecklingen och bidra till Norrköpings utveckling framåt.

Så mycket slängde Norrköpingsborna förra året

Matavfall:6112 ton, Brännbart 18572 ton och Grovsopor 1915 ton.

(Kommunens statisk omfattar bara det kommunen samlar in. Glas, papper, tidningar, plast och metall samlar ju förpackningsindustrin själv in varför den inte finns med i statistiken. Nästa år blir det annorlunda då kommunen tar över insamlingsansvaret.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!