Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska det bli lättare att cykla

Ny asfalt på cykelvägarna, nya skyltar, fler cykelparkeringar och cykelpumpar, en app med cykelkarta och nya cykelvägar.

Fler ska cykla. Kommunalråden Reidar Svedahl (L), Kikki Liljeblad (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Karin Jonsson (C) talar om cykelstaden Norrköping.

Fler ska cykla. Kommunalråden Reidar Svedahl (L), Kikki Liljeblad (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Karin Jonsson (C) talar om cykelstaden Norrköping.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-09-27 09:00

Så vill den styrande Kvartetten främja cyklandet i Norrköping. På måndagen presenterade politikerna en rad åtgärder, vid en pressträff vid Skvallertorget.

– Vi vill lyfta cykelåkandet i Norrköping. Det är ett trafikvänligt fortskaffningsmedel, det är miljövänligt, hälsofrämjandet, och det tar ganska lite plats i stadsrummet. Det blir trängre och trängre inne i stan, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C) som vill göra det lättare att cykla i Norrköping.

– Vi håller på med en större utredning i kommunen där det handlar om att se över var man ska cykla, ska vi göra motorvägar för cyklar och underlätta för cyklister över huvud taget. Där är vi inte riktigt klara än, säger Karin Jonsson.

Under tiden finns det annat att jobba vidare med: säkerhetsfrågor och andra sätt att underlätta för cyklister, säger hon.

– Vi har samlat ihop vad vi vill göra under nästa år.

– Jag tillhör dem som cyklar 365 dagar om året, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L), och puffar för att det går mycket snabbare att ta sig fram på cykel när det vissa tider blir bilköer i stan.

Sex miljoner kronor har i år avsatts för asfaltering av cykelvägar. Nya skyltar om cykelvägar ska upp, i en stad som har mycket studenter och turister.

Trafiksäkerhetsåtgärder vid korsningar och övergångar planeras, liksom ledstänger vid övergångar som cyklister kan hålla sig i när de stannar till, utan att behöva kliva av cykeln.

Fler cykelpumpar, samtidigt som de befintliga byts ut, en app som visar cykelvägar, fler cykelparkeringar under tak och vid mataffärer, "färgglatt och ordning och reda", och en parkeringsnorm för cykel i nybyggda hus, är också på gång.

– Vi har sett att de lite längre cykelresorna ökar, de som cyklar en mil till jobbet, säger Karin Jonsson.

– För att få igång fler som cyklar kan man ha kampanjer mellan olika arbetsplatser, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Kommunen utreder förmånscykel med bruttolöneavdrag, som tidigare för datorer, en elcykelkampanj, och ett hyrcykelsystem, eventuellt tillsammans med Linköping, för pendlare.

Nya gång- och cykelvägar är på gång, till Ingelstaområdet, mellan Ljunga och Marby, och från Svärtinge mot kommungränsen till Finspång. En gång- och cykelväg för 75 miljoner kronor över Strömmen till Inre hamnen är också på förslag.

– Det är inte beslutat än, men det finns planer på det, säger Karin Jonsson om bron.

Nya gång- och cykelvägar

Mellan Ingelstarondellen och Järnrondellen, 2016-2017.

I Kneippen, Lokegatan, Almgatan och korsningen med Vinkelgatan.

Längs hela Djurövägen. Troligen efter årsskiftet 2018/2019.

Vid Manheim 2018.

I Brånnestad, Sandtorp och på Butgatan mellan S:t Persgatan och Kvarngatan.

Mellan Svärtinge centrum och kommungränsen till Finspång, 2017/2018.

Bro vid Inre hamnen, 2020.

På önskelistan, vid Trafikverkets vägar:

Skärblacka – Ljusfors

Skärblacka – Tallebo

Vrinnevi – Västra Husby

Kvillinge kyrka – Jursla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om